Gemeente Utrecht luncht voortaan vegetarisch

Wie na 1 januari een kroket wil moet er expliciet om vragen.
Wie na 1 januari een kroket wil moet er expliciet om vragen. © Pixabay
UTRECHT - Vanaf 1 januari zijn de vergaderlunches bij de gemeente Utrecht uitsluitend vegetarisch. Alleen als bij de bestelling expliciet de wens voor vlees of vis wordt aangegeven, kan er ook een kroket of een broodje leverworst op tafel komen.
De Partij voor de Dieren had afgelopen juni gevraagd om het aanbod in de gemeentelijke restaurants onder de loep te nemen. Dat is onderzocht en wethouder Linda Voortman zegt nu "sympathiek te staan" tegenover de werkwijze van de Universiteit Utrecht bij vergaderlunches. Daar werd de Nee-tenzij-regel voor vlees bij de lunch al in maart ingevoerd.
Bij de gemeente Utrecht zal het nieuwe vergadermenu vanaf 1 januari vegetarisch zijn. De gemeente gaat de komende tijd de andere huurders in het stadskantoor hiervan op de hoogte stellen.
In 2017 leidde een voorstel voor meer vegetarische en veganistische hapjes op gemeentelijke bijeenkomsten nog tot een felle discussie in de Utrechtse politiek. De VVD diende een motie in om een zogenoemde vegaquotum tegen te gaan. De bitterballendiscussie leidde toen tot veel reacties op social media.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.