D66 klaar met tramstoringen: 'elke dag weer afwachten of alles rijdt'

© Natascha Ditzel
NIEUWEGEIN - D66 heeft het helemaal gehad met de storingen van de trams van en naar Nieuwegein. In één maand tijd heeft de tram tien keer stilgestaan. Fractievoorzitter Tom Verhoeve van D66 in Nieuwegein heeft er vragen over gesteld aan het college van B&W.
De tramlijn tussen Utrecht en Nieuwegein is een drukke verbinding. Veel mensen zijn van de lijn afhankelijk, bijvoorbeeld om op werk te komen.
Verhoeve is bang dat steeds meer mensen de auto gaan pakken als de problemen niet snel opgelost worden. "Ze denken dan, 'laat die tram maar, ik kies wel een andere manier om van A naar B te komen.' Dat zou zonde zijn want die ov-verbinding is er niet voor niks."

BETROUWBAARHEID

De tramlijn is volgens Verhoeve normaal gesproken een vrij stabiele verbinding. En dat wil hij zo lang mogelijk behouden. Maar in zijn ogen is het kritieke punt nu wel bereikt.
"We hebben bekeken hoeveel uitval er afgelopen maand was, maar voor 20 oktober waren de storingen er ook al. Het is elke dag weer wachten of alles rijdt", zegt de fractievoorzitter. Het komt de betrouwbaarheid van de tramlijn volgens hem niet ten goede. En daarom wil hij actie.

VEILIGHEID VOOROP

Het probleem zit 'm in het veiligheidssysteem. Dat geeft valse meldingen. Daarom moeten de wissels nu handmatig worden bediend en dat kost veel tijd. Er zijn hierdoor meer storingen en de tram kan niet op volle snelheid rijden.
Over twee jaar staat er groot onderhoud op de planning voor het traject, maar Verhoeve wil het er in de tussentijd niet bij laten zitten "Bij onderhoud is er nog een verbinding, dan is er alternatief vervoer. Als nu de tram uitvalt is het alternatief de bus, maar veel mensen weten die bus niet te vinden, of hij rijdt niet op het juiste moment of bestemmingspunt."

VERANTWOORDELIJK

Moeilijkheid is dat de tram niet in beheer is van U-OV: de verantwoordelijke voor de trams is de provincie. Die heeft nog geen oplossing voor het probleem en kan ook nog niet zeggen wanneer er iets aan gaat gebeuren.
Verhoeve hoopt met zijn vragen meer druk te zetten op het college van B&W. "Wij kunnen het signaleren, maar het is hun taak om hier actie op te ondernemen.'' Dat kan op veel manieren, zegt de D66-leider: ''Druk zetten, uitvraag doen bij U-OV en de provincie, het belang onderstrepen van deze tramverbinding en dat de problemen structureel worden opgelost."
Tramstoringen irriteren de politiek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.