Studentenvereniging herdenkt 97 oorlogsslachtoffers: "Ook bij een pilsje"

© RTV Utrecht / Steef Bouwman
UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen heeft vrijdagmiddag een herdenkingsplaquette op Unitas S.R. onthuld. De studentenvereniging herdenkt 97 oud-leden die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen.
Het is een initiatief van historicus Pim Walenkamp, zelf ook oud-lid van de vereniging. In 2016 maakte hij al een plaquette met 38 namen, na onderzoek zijn daar nu 59 namen bijgekomen.
Henk Hovenkamp, archivaris en oud-lid van Unitas, was een van de onderzoekers. Hij zegt dat ze 'heel ver' zijn gegaan met het onderzoeken. "Tot aan dagrapporten van de politie aan toe. Je moet er wat voor over hebben natuurlijk.''

VRIJHEID

Bij de onthulling waren veel nabestaanden van de slachtoffers. Hovenkamp hoopt echter dat ook de huidige leden van Unitas stilstaan bij de slachtoffers.
Dat bewustzijn is volgens hem cruciaal. "Iedereen moet beseffen dat we de vrijheid te danken hebben aan de mensen die op dit monument staan. Daar mogen de huidige leden ook best aan denken als ze hier een pilsje staan te drinken", aldus de archivaris.
© RTV Utrecht / Steef Bouwman
Ook burgemeester Van Zanen denkt dat het goed is om de slachtoffers te eren. "Het maakt dat je een plek kunt geven aan je herinneringen. Aan gestorven naasten. Zelfs van familieleden die je niet hebt gekend.''

GEEN TOEVAL

Unitas S.R. is volgens de onderzoekers de vereniging met de meeste oorlogsslachtoffers. Toeval is dat niet: de vereniging was de eerste die iedereen toeliet, ongeacht afkomst of religie. Relatief veel joden waarom daarom lid van Unitas.
Het monument bevat zonnestralen waarop telkens de roepnaam, achternaam en leeftijd van een slachtoffer te zien is. Het jongste slachtoffer is 20 jaar, de oudste 71.
Oorlogsslachtoffers Unitas krijgen monument

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.