Even opletten met sinterklaas: veel elektrisch speelgoed mag niet op de weg

Een hoverboard; die mag dus niet op de weg.
Een hoverboard; die mag dus niet op de weg. © Pixabay
AMERSFOORT - Ouders die hun kinderen rollend elektrisch speelgoed geven, moeten goed kijken waar het wel en niet mag worden gebruikt. Ze weten vaak niet dat elektrische steps, elektrische skateboards, mini-bikes, monowheels en hoverboards verboden zijn op de openbare weg, meldt Veilig Verkeer Nederland in Amersfoort.
Omdat het speelgoed geen goedkeuring heeft van de RDW, mag er alleen op eigen terrein mee worden gespeeld.
Voor niet-elektrische 'voertuigen' gelden weer andere regels. Met waveboards, skateboards, skates, space scooters en heelys ben je voor de wet een voetganger. Is er geen voetpad, dan mag je er dus ook mee op het fietspad.
"Het is geen overbodige luxe wanneer ouders hun kinderen goed informeren over hoe en waar ze deze apparaten veilig kunnen gebruiken. Veiliger voor de kinderen zelf en zeker ook voor andere verkeersdeelnemers", zegt VVN-directeur Alphons Knuppel.
Uit onderzoek van VVN blijkt dat iets meer dan de helft van de ouders van kinderen tussen de zes en twaalf jaar oud niet op de hoogte is van de regels. Van de ondervraagden dacht 54% dat de hoverboard bijvoorbeeld wel op de openbare weg mocht. Ouders die al zo'n ding in de schuur hebben staan, hadden het zelfs nog iets vaker bij het verkeerde eind.
De politie waarschuwt dat je ook nog een boete kunt krijgen voor "onverzekerd rijden" met elektrisch speelgoed. Die hoge boete kan de feestvreugde volgens de politie ook nog eens extra bederven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.