RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Schilderij "Het beleg van Woerden" wordt gerestaureerd

1/2
WOERDEN - Het schilderij "Het beleg van Woerden" kan naar de restaurator. Een crowdfundingsactie van het Stadsmuseum Woerden heeft voldoende geld binnengehaald.

Het schilderij is het oudste schilderij van het museum en laat het beleg van Woerden zien in de Tachtigjarige Oorlog.†Omdat de stad het beleg door de Spanjaarden in 1575 al aan had zien komen, waren de dijken doorgestoken en waren de weilanden rond Woerden onder water gezet.

Op het schilderij is het water nog wel te herkennen aan de†lichtblauwe kleur, maar veel details zijn inmiddels verloren gegaan. Het oppervlak is vervuild en de vernis is vergeeld. Verder beginnen†de verticale planken die samen het paneel vormen,†te wijken. Ook zijn er ooit†lelijke overschilderingen aangebracht en op sommige plekken komt de verf zelfs los.

Restauratie van het werk gaat 22.000 euro kosten. Het Stadsmuseum haalde 14.411 euro op met een crowdfundingsactie en kan zelf 5000 euro bijdragen. De gemeente staat garant voor de resterende 3000 euro. "We zijn hier ongeloofelijk blij mee", zegt directeur Arja van Veldhuizen. "We zijn ook enorm benieuwd wat er onder de lagen verf vandaan komt."

Het schilderij gaat maandag naar de restaurator, ook in Woerden. Het museum zal om de paar weken via social media een update geven van de vorderingen, zegt Van Veldhuizen. De restauratie gaat naar schatting drie maanden duren.

Het beleg van Woerden liep voor de stad trouwens nog redelijk goed af.†De Woerdenaren wisten de stad de hele tijd te voorzien van verse voorraden vanuit Gouda en uiteindelijk trokken de Spanjaarden na een klein jaar weer weg.†In augustus 1576 begonnen Spaanse troepen in Brabant en Vlaanderen te muiten. Omdat de om Woerden gelegerde soldaten daar nog veel harder nodig waren, vertrokken zij op 24 augustus en was†Woerden weer vrij.

Directeur Arja van Veldhuizen van het Stadsmuseum Woerden bij het begin van de crowdfundactie voor het schilderij Het beleg van Woerden


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht