Bellenscherm beschermt drinkwater Amsterdam-Rijnkanaal tegen zoutwater

© Rijkswaterstaat
PROVINCIE UTRECHT - In het Amsterdam-Rijnkanaal is een bellenscherm geplaatst om de instroom van zout water tegen te houden. De buizen, die over de hele breedte van het kanaal liggen, blijven er permanent liggen.
Het bellenscherm bestaat uit buizen met gaatjes. Daar wordt lucht doorheen geperst, zodat er een gordijn van luchtbelletjes ontstaat. Omdat zoutwater zwaarder is dan zoetwater, stroomt het dieper. De belletjes zorgen ervoor dat het water omhoog wervelt zodat het terug naar het Noordzeekanaal kan stromen.

DRINKWATER

Dat is belangrijk omdat het zoete water in het Amsterdam-Rijnkanaal nodig is voor onze drinkwatervoorziening. De waterschappen Amstel, Gooi en Vecht en De Stichtse Rijnlanden halen allemaal op verschillende plekken water uit het kanaal voor drinkwater.
"Je zou het niet denken, maar we hebben nog altijd te kampen met droogte", zegt een woordvoerster van Rijkswaterstaat. "De rivieren leveren al maanden minder zoetwater dan normaal. Daardoor stroomt er zoutwater vanuit het Noordzeekanaal verder het Amsterdam-Rijnkanaal in."

FLINKE KLUS

Voor de buizen, die samen 35 ton wegen, is een sleuf gegraven in de bodem. Daarbovenop zijn roosters geplaatst van 150 kilo per stuk en 3,5 meter breed. Het kanaal was afgelopen nacht tijdelijk afgesloten vanwege de klus.
Afgelopen zomer werden ook al tijdelijke bellenschermen geplaatst in schutkolken van sluizen. Het is nu de eerste keer dat het bellenscherm in open water wordt geplaatst. Het beslaat met 70 meter de hele breedte van het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de Amsterdamsebrug in Amsterdam.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.