Elke 7,5 minuut een trein is mogelijk

© ANP
UTRECHT - Spoorbeheerder ProRail, NS en andere betrokkenen denken dat de dienstregeling op het spoor verder kan worden opgevoerd met het oog op de reizigersgroei in de komende jaren.
In een gezamenlijke toekomstverkenning hebben zij vastgesteld dat treinen met enkele slimme aanpassingen op het zogenoemde hoogfrequente netwerk (PHS) om de 7,5 minuut kunnen rijden. Op het traject tussen Amsterdam - Utrecht - Eindhoven rijden nu al zes intercitys per uur, om de tien minuten dus. Ook op andere drukke trajecten gaan de komende jaren extra treinen rijden.
"Als je slim kijkt, kunnen we meer uit het spoor halen'', bevestigt een woordvoerder van ProRail een bericht daarover in De Telegraaf. De reizigersaantallen nemen de komende tien jaar met 40 procent toe. Om die groei op te vangen, werkt ProRail aan het spoor, aan de stations en aan een verbeterde dienstregeling.

TIJDWINST

Zo is de 'tienminutentrein' niet altijd een snellere oplossing voor reizigers, omdat de overstap naar aansluitende treinen die eens per kwartier of halfuur rijden uiteindelijk geen tijdwinst oplevert. "Dat zorgt ervoor dat op een aantal plekken reizigers geen naadloze aansluiting hebben op de drukke trajecten'', verduidelijkt ProRail. "Dat lossen we op door op de drukste trajecten met acht treinen per uur te gaan rijden. Dat zorgt voor betere overstapmogelijkheden en meer capaciteit.''

SNELTREIN

Ook de herintrede van de sneltrein, die het gat moet opvullen tussen de sprinter en de intercity, past in het toekomstplan. Zo ziet de spoorbeheerder mogelijkheden voor extra snelle treinen tussen Utrecht, Breda en Tilburg. Ook rijdt volgens ProRail straks tussen Schiphol en Amsterdam een hoogfrequente Airport Sprinter.
ProRail zegt niet om extra geld te vragen, maar volgens NS kan de treinenloop niet worden verbeterd zonder extra investeringen in het spoor. "Pas dan kunnen we meer treinen rijden, de reistijd verkorten en onnodig overstappen voorkomen'', zegt het vervoersbedrijf.
Reizigersvereniging Rover is blij met het voornemen van ProRail. "Het is urgent om nu maatregelen te nemen." Rover roept treinvervoerders, ProRail en de politiek op zo snel mogelijk daad bij het woord te voegen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.