Universiteitsmuseum viert 90e verjaardag

Kinderen in het Universiteitsmuseum.
Kinderen in het Universiteitsmuseum. © Universiteitsmuseum
UTRECHT - Precies negentig jaar geleden startten drie hoogleraren van de UU een stichting waarmee ze het Universiteitsmuseum in leven riepen. Anno 2018 is de collectie uitgegroeid tot een interactief familiemuseum aan de Lange Nieuwstraat en vandaag wordt de verjaardag gevierd.
Bezoekers krijgen daarom korting op een ticket voor het museum, vertelt conservator Paul Lambers. Hij benadrukt dat bij de start van het Universiteitsmuseum in 1928 de collectie nog erg beperkt was.

BEGIN

Zo'n duizend natuurwetenschappelijke instrumenten, zoals elektriciteitsapparatuur en luchtpompen, lagen toen al jaren te verstoffen in een gebouw van het fysisch labaratorium aan de Bijlhouwerstraat. Toen de beheerder van de collectie overleed, kreeg iemand het idee om de boel tentoon te stellen. "Toen is het balletje gaan rollen", zegt Lambers. In 1928 mondde dat officieel uit in het museum."
De eerste locatie was aan de Trans, vlakbij de Domtoren. Pas in de jaren 50 groeide het Universiteitsmuseum echt uit tot een publieksmuseum. "De periode daarvoor bestond vooral uit het opbouwen van de verzameling."

OMSTREDEN VERBOUWING

Bij het Universiteitsmuseum hoort ook de Oude Hortus, de botanische tuin tussen de Lange Nieuwstraat en de Nieuwegracht. Onlangs was er veel te doen over de verbouwplannen van het museum. Van diverse kanten klonk protest toen bekend werd dat het gebouw aan de Lange Nieuwstraat mogelijk plaats zou maken voor een moderner pand. Het museum heeft daarom de renovatieplannen voorlopig in de ijskast gezet.
Conservator Paul Lambers vertelt op Radio M Utrecht enthousiast over 'zijn' museum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.