Leersumse Veld kampt met droogte; schaatsen wordt erg moeilijk

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
LEERSUM - Een van de Leersumse plassen staat droog. De eerste plas, die vaak door gezinnen met kinderen wordt bezocht, is helemaal leeg. Dat betekent dat er deze winter niet geschaatst kan worden, menen de boswachters.
"Zelfs vanuit Amsterdam komen de mensen naar deze plassen om te schaatsen", vertelt natuurijsman Fred Geers. De drie plassen in het Leersumse Veld zijn enorm populair om het schaatsen. Er staat weinig wind en het hoeft maar even te vriezen of je kunt er je ijzers onderbinden.

LEK

Dat wordt deze winter iets lastiger. Door de droogte van dit jaar en een lek in de bodemgrond is een van de plassen helemaal leeg. Hoe dat lek er komt, is volgens boswachter Corien Koreman wel duidelijk: "Voordat Staatsbosbeheer eigenaar was van het terrein, heeft de heer M.C. Verloop begin 20e eeuw het gebied gekocht. Ze hebben tussen 1900 en 1970 een motorcrossbaan en zwembad willen aanleggen. Het bad lag op de plek van de eerste plas, waardoor de oerlaag daar deels kapot is gegaan en het water in een soort putje een stuk makkelijker wegloopt dan bij de andere twee plassen."
Het resultaat is een droge moddervlakte. Her en der stap je door een klein plasje water, maar het mag geen naam hebben. Volgens Geers is het nog nooit zo extreem geweest: "Ik heb dat de afgelopen twintig jaar niet meegemaakt. Zondag ben ik eroverheen gelopen, helemaal geen water. De eerste plas staat helemaal droog en de tweede plas is ook aanmerkelijk kleiner geworden. De derde, oostelijke plas aan de kant van Veenendaal is het meest normaal. De mensen die ervoor kiezen om na de eerste plas een half uur door te lopen, komen op een plek met ook weinig water. Dan moeten ze door naar de derde, waar weinig parkeerplekken zijn."

DRUKTE

"De echte kenners hebben er geen probleem mee", vertelt Geers verder. "Maar mensen met kinderen zijn vaak grotere groepen die met sleetjes aankomen en die hebben geen zin om een half uur door te moeten lopen. De fanaten weten dat het weleens wat minder is en lopen dan door naar de betere plassen. Maar daar is de parkeergelegenheid beperkt en wordt het veel te druk."
Er is veel regenwater nodig om dit probleem op te lossen, maar dat zien Geers en Koreman niet meer gebeuren dit jaar. Greers: "Er is veel minder regen gevallen in de zomer en in het najaar, dus het zal nog wel een tijdje duren voor het weer volstaat. Deze winter gaat het hier niets meer worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.