Harald B. vrijgesproken van doden Michael de Boe

© Facebook Michael de Boe
AMERSFOORT - Amersfoorter Harald B. is in hoger beroep vrijgesproken van het opzettelijk doodsteken van zijn neef. De 25-jarige Michael de Boe kwam twee jaar geleden tijdens een familiefeest door een messteek om het leven. De rechter veroordeelde Harald B. eerder tot acht jaar cel.
Dat het slachtoffer opzettelijk is gestoken door verdachte kan naar het oordeel van het hof niet goed worden vastgesteld op grond van de getuigenverklaringen. Het dossier bevat ook onvoldoende overtuigend bewijsmateriaal om vast te kunnen stellen dat de verdachte met opzet handelde.
"Het is heel dubbel voor hem. Enerzijds is hij blij, maar anderzijds is ook voor hem het verlies van een familielid ondraaglijk. Toch overheerst op dit moment een gevoel van vreugde voor de erkenning van zijn verhaal", aldus Niels van Schaik, advocaat van Harald B.

VERDEDIGING

De uitspraak volgt hiermee het verweer van de verdediging van de verdachte. Volgens advocaat Van Schaik spraken belangrijke getuigen elkaar tegen. Ook wees hij op een nieuw forensisch rapport waarin staat dat de dodelijke steekwond veroorzaakt kan zijn door een afwerende reactie van Michael de Boe. De verdediging eiste onder meer op basis van deze argumenten vrijspraak.
Dat er een veel lagere straf zou volgen dan de geëiste negen jaar door het Openbaar Ministerie was kort na de behandeling van het hoger beroep al duidelijk. De voorlopige hechtenis van Harald B. werd namelijk direct na de behandeling van het hoger beroep al opgeheven. Hij heeft twee jaar vastgezeten voor de zaak waar hij nu voor is vrijgesproken.

MES

Het Openbaar Ministerie hield twee weken geleden nog vol dat Harald B. uiteindelijk een mes heeft gebruikt in het conflict, waarbij hij zou hebben kunnen weten dat iemand dodelijk gewond kon raken bij het gebruik ervan. Daarnaast waren er ook andere mogelijkheden om het conflict op te lossen.
Michael de Boe was twee jaar geleden met zijn familie op een partyboot aan de Kleine Koppel om de verjaardag van zijn oma te vieren. Hij kreeg daar een fatale ruzie met zijn oom Harald. Buiten op de kade overleed De Boe.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.