Parkeerproblemen in Maarssenbroek: "Ik rijd soms wel 20 minuten rond voor een plaatsje"

© RTV Utrecht
MAARSSENBROEK - Bewoners die rond winkelcentrum Bisonspoor in Maarssenbroek wonen zijn de parkeerproblemen spuugzat. Het is vaak lastig om een plekje in de buurt van hun woning te vinden.
"Als ik 's ochtends wegrijd om boodschappen te doen en ik kom weer terug dan is m'n plekje weg. Dan rijd ik hier een kwartier of twintig minuten rond voordat ik er weer een gevonden heb", zegt Klaas Hubert die in de Safariflat woont. "Je wordt er wel eens moedeloos van. Je vraagt je weleens af: wie heeft dit bedacht? Het is gewoon een probleem."
Parkeerproblemen bij Bisonspoor in Maarssenbroek

WOONTORENS

Het stuk waar Hubert woont is al erg druk. Er staan verschillende flats, er is een winkelcentrum en een treinstation waar veel mensen met de auto heengaan. De verwachting is dat het nog veel drukker wordt. Er zijn namelijk plannen om in het gebied een paar grote woontorens neer te zetten. "Die torens gaan ten koste van parkeerplekken", zegt fractievoorzitter Maarten van Dijk van de PvdA. "Het gaat om 250 openbare plekken die verdwijnen en dat is een derde van de openbare parkeercapaciteit."
Je vraagt je weleens af: wie heeft dit bedacht? Het is gewoon een probleem
Bewoner Bisonspoor

PARKEERGARAGE

Van Dijk vreest dat het probleem zich verder zal verspreiden. Mensen die hun auto niet kwijt kunnen rondom Bisonspoor zullen uitwijken naar de omliggende wijken. Er moet dus wat gebeuren, maar wat? Van Dijk: "Er worden allerlei mogelijkheden geboden voor de eigenaar van het winkelcentrum, Winter Trust, om hier te bouwen en wij vinden dat daar iets voor terug moet komen. De nieuwe parkeergarage waar je nu nog moet betalen na vier uur parkeren zou wat de PvdA betreft gratis moeten worden."

BLAUWE ZONE

Voor meneer Hubert is de parkeergarage te ver. Hij ziet meer in het invoeren van een blauwe zone in de buurt van zijn flat, waar je tijdelijk je auto mag neerzetten. Hubert pleit er wel voor dat omwonenden hun auto er wel permanent mogen parkeren. "Veel plekken worden nu ingenomen door mensen die met de trein reizen en hun auto hier de hele dag neerzetten. Met het invoeren van een blauwe zone voorkom je dat. Als er dan te weinig plekken bij het station zijn dan zou er eventueel een parkeergarage bijgebouwd kunnen worden."

WINTER TRUST

Volgens Winter Trust is het volledig gratis openstellen van de parkeergarage geen optie. De eerste vier uur is het al gratis voor de bezoekers van het winkelcentrum. De beheerder van het winkelcentrum zegt bovendien dat er van alles gedaan wordt om de parkeerdruk nu en in de toekomst te beperken.
"Bij het begin van de ontwikkelplannen van Bisonspoor hebben we door een onafhankelijk bureau onderzoek laten uitvoeren naar de daadwerkelijke parkeerdruk- en behoefte", zegt Friso de Jong van Winter Trust. "Dit heeft geleid tot de realisatie van een nieuwe parkeergarage met ruim 1.100 parkeerplaatsen die het hele Bisonspoorgebied kan bedienen."
"Daarnaast realiseren we in de nieuw te bouwen woongebouwen ook nog parkeerplaatsen voor de nieuwe bewoners. Deze parkeerfaciliteiten samen vervullen de totale behoefte aan parkeerplaatsen rekening houdend met de huidige situatie en de toekomstige woningbouwontwikkeling. De nieuwe bewoners zullen in de toekomst kunnen parkeren onder het gebouw of in de nieuwe hoofd parkeergarage. Wij voldoen overigens aan de parkeernorm van de gemeente Stichtse Vecht."
Het gaat om 250 plekken die verdwijnen en dat is een derde van de openbare parkeercapaciteit
Maarten van Dijk, fractievoorzitter PvdA Stichtse Vecht

GEMEENTERAAD

De parkeerproblematiek in Maarssenbroek heeft het gemeentehuis in Stichtse Vecht inmiddels ook bereikt. Op 4 december staan de bouwplannen in Bisonspoor op de agenda in een commissievergadering en de parkeerproblemen zullen dan ook worden besproken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.