Bibliotheek UU gaat hogeschool-studenten weer weren

Tijdens de vorige tentamenperiode.
Tijdens de vorige tentamenperiode. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - De proef waarbij studieplekken in de Utrechtse universiteitsbibliotheken alleen voor UU-studenten beschikbaar waren, is volgens de universiteit overwegend positief ervaren. Daarom volgt er nog een test tijdens de komende tentamenperiode in januari.
Uit onderzoek tijdens een tentamenperiode vorig jaar bleek 40 procent van de bezoekers van de bibliotheken aan de Uithof en de Drift geen band met de universiteit te hebben. Daarvan was de helft student aan de Hogeschool Utrecht.
Van 15 oktober tot en met 8 november mochten daarom alleen studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht gebruik maken van de studieplekken. Doordat de volledige capaciteit naar UU-studenten ging, stonden er 's ochtends stonden er minder rijen, aldus de universiteit. Ook was het in de weekenden en avonduren rustiger dan normaal in tentamentijd.

KLACHTEN

Gedurende de pilot zijn zo'n veertig klachten ingediend. Sommige daarvan komen van alumni die elders studeren, maar nog in Utrecht wonen. Ook studenten van andere onderwijsinstellingen trokken aan de bel, omdat hun eigen scholen niet over voldoende goede studieplekken beschikt.
Een andere groep gedupeerden is gevormd door houders van een betaalde leners- of vriendenpas. Zij konden wel titels raadplegen, maar geen gebruik maken van de publieksruimte.

NIEUWE TEST

Tijdens de komende tentamenperiode, van 7 tot en met 31 januari, zal een tweede experiment met het aangescherpte toegangsbegeleid plaatsvinden. Daarbij zullen een aantal aanpassingen worden uitgeprobeerd, om de toegangscontrole te verbeteren en andere gebruikersgroepen van de bibliotheken beter te kunnen helpen.
Na de tweede test volgt een definitief besluit over het toegangsbeleid van de bibliotheken tijdens tentamenperiodes.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.