Premier Rutte fluit Utrechtse burgemeester terug over boerkaverbod

© ANP
UTRECHT - Premier Mark Rutte heeft een waarschuwing afgegeven aan de grote steden, waaronder Utrecht. Zij hadden te kennen gegeven weinig werk te zullen maken van het komende boerkaverbod. De steden komen er nog wel achter dat ze zich niet aan het verbod kunnen onttrekken, zegt de minister-president.
De wet is in juni aangenomen door de Eerste Kamer en regelt een verbod op gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs, openbaar vervoer, scholen en overheidsgebouwen. Daarmee wordt het op die plekken verboden om kleding als bivakmutsen, nikaabs of integraalhelmen te dragen. Een paar honderd vrouwen in Nederland dragen een boerka.
We hebben wel wat anders aan ons hoofd.
Burgemeester Jan van Zanen

REACTIE BURGEMEESTER

Jan van Zanen sprak zich vanmiddag op RTV Utrecht uit over het verbod. "Het is voor mij nou niet de allerhoogste prioriteit om daarop te handhaven. Het is nou niet iets waarvan de officier van justitie en ik denken: 'daar gaan we de hele dag mee bezig'. We hebben wel wat anders aan ons hoofd."
Mahmut Sungur, Utrechtse fractievoorzitter van DENK, sluit zich tijdens een discussie bij UVandaag aan bij de burgemeester. "We hebben in Utrecht veel belangrijkere zaken waar we op moeten handhaven, als je kijkt naar de criminaliteit of veiligheid." VVD-collega Dimitri Gilissen is het daar niet mee eens. "De wet is de wet. Zodra het strafbaar is, vind ik dat je als overheid ook moet handhaven."
De PVV stelt vragen aan het college over de kwestie. De partij meent dat de wet gehandhaafd moet worden, en vraagt zich af of het college het daar mee eens is.

GROTE STEDEN

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam verklaarde eerder het verbod op gezichtsbedekkende kleding niet te zullen handhaven. Volgens de gemeente Amsterdam zijn er te weinig agenten om te handhaven. Als er dan prioriteiten worden gesteld komt handhaving van het boerkaverbod onderaan het lijstje. Ook Rotterdam geeft liever andere zaken voorrang.
Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) noemt alle uitspraken uit de grote steden over het verbod 'prematuur'. De wet treedt in elk geval nog niet op 1 januari in werking omdat de minister nog aan het overleggen is. De gesprekken moeten duidelijk maken hoe de wet wordt gerealiseerd en hoe de handhaving moet gebeuren.
De grote steden zullen zien dat de wet ook voor hen geldt.
Premier Mark Rutte

HANDHAVING

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff stelde dit weekeinde nog dat Amsterdam het boerkaverbod straks wel moet handhaven. Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie), een partijgenoot, sloot zich daarbij aan. Ook Rutte voegt zich in dat koor, bevestigde de Rijksvoorlichtingsdienst na berichtgeving door de NOS. "Laten we de wet eerst maar eens invoeren. Dan zullen de grote steden zien dat die ook voor hen geldt."
Toen minister Ronald Plasterk (de voorganger van Ollongren) in 2016 het voorstel door de Tweede Kamer loodste, ging hij er vanuit dat de wet geen grote druk op de politie zou zetten. "Een enkele keer zal moeten worden gehandhaafd", zei hij destijds.
Burgemeester Van Zanen heeft wel wat anders aan zijn hoofd dan het boerkaverbod
Discussie over het boerkaverbod in UVandaag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.