Een liefdesbankje voor Leo en Tineke onder aan de Sterrenwacht in Utrecht

© RTV Utrecht
UTRECHT - Utrecht heeft sinds vandaag een bankje met een herinnering aan de wereldberoemde dichter Leo Vroman en zijn vrouw Tineke. Volgens initiatiefnemer Arjaan van Nimwegen is het een eerbetoon aan de liefde tussen de twee.
Leo Vroman heeft zijn studententijd doorgebracht in Utrecht. Hij studeert biologie en Tineke geneeskunde. Tijdens een diner in 1938 bij studentenvereniging Unitas zitten ze naast elkaar. "Leo wist toen al dat hij naast zijn toekomstige vrouw zat", vertelt Arjaan van Nimwegen.
Vandaag is het bankje onthuld in het bijzijn van hun twee dochters Peggy en Geri. "Het is een eer om verbonden te worden met iets dat liefde eert. Namens mijn ouders, die zich hierover mogelijk in verlegenheid gebracht voelen, vooral mijn moeder, dank u", zegt Geri.

AMERIKA

Leo en Tineke woonden het grootste deel van hun leven in Amerika. De Joodse dichter vluchtte na zijn studie naar Nederlands-Indië toen de tweede wereldoorlog uitbrak. Toen de Japanners Nederlands-Indië binnenvielen zat Leo enkele jaren in Jappenkampen. Na 7 zware jaren konden hij en Tineke in Amerika weer samen zijn. Geri: "Ik denk dat er geen dag voorbij ging dat zij de pijn nog voelden van hun scheiding destijds".
Leo en Tineke Vroman
Leo en Tineke Vroman © Privéfoto familie Vroman
Op het bankje onder de Sterrenwacht in het Zocherplantsoen staat een hartje met de letters L en T en de tekst: "Op deze plek wisselden Leo Vroman (1915-2014) en Tineke Sanders (1921-2015) op 26 november 1938 hun eerste kus. Het regende".
Veel van de gedichten van Leo Vroman waren gewijd aan zijn liefde voor zijn vrouw en veel van die gedichten gingen over die eerste kus op dat bankje onder de Sterrenwacht. Ze zijn tot aan hun dood bij elkaar gebleven.
Een eerbetoon aan de liefde van Leo en Tineke Vroman

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.