"Rivierstanden omhoog door flinke regenval"

© RTV Utrecht / Joost Danvers
PROVINCIE UTRECHT - Als gevolg van flinke regenval in de Ardennen en de Eifel vanaf overmorgen gaan de waterstanden van rivieren stijgen, meldt Weeronline. Het weerbureau noemt dat 'goed nieuws' voor de binnenvaart, die grote hinder ervaart door de langdurige lage waterstanden.
Tussen woensdag en volgende week maandag valt naar verwachting 20 tot 40 millimeter in het stroomgebied van de Rijn. In de Eifel is dat plaatselijk meer dan 50 millimeter, aldus Weeronline.
De huidige waterstand van de Rijn bij Lobith bedraagt volgens metingen van Rijkswaterstaat 6,55 meter boven NAP. Dat is slechts 5 centimeter boven het laagterecord van 29 oktober. Naar verwachting zal de waterstand bij Lobith enkele tientallen centimeters stijgen. Dit komt ten goede van de waterstanden in de Neder-Rijn en Lek, de Waal en de IJssel.
Door de lage waterstanden kunnen binnenvaartschepen minder vracht vervoeren. Ook konden meerdere veerdiensten in de provincie een tijd lang niet varen. Eind oktober werden ook al stijgende waterstanden voorspeld, door regenval in Zuid-Duitsland en Zwitserland. Maar de hoeveelheid neerslag viel toen uiteindelijk tegen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.