Laat in het najaar topdrukte bij garages, alsnog run op winterbanden

© RTV Utrecht
UTRECHT/ROSMALEN - Autobedrijven in de regio Utrecht kampen met topdrukte door de naderende winter. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht. Veel weggebruikers willen winterbanden onder hun auto laten zetten en de agenda's bij de garages lopen snel vol.
Volgens branchevereniging BOVAG in Bunnik kunnen mensen maar beter haast maken met een afspraak, omdat de wachttijd inmiddels lang is. Sommige vakgarages hebben pas begin januari weer tijd en BOVAG adviseert daarom meteen ook vast een afspraak te maken voor het voorjaar.

BANDENWISSEL

Winterbanden, die beter presteren op koude en gladde wegen, zijn de laatste jaren erg populair geworden. Zo'n drie miljoen auto's ondergaan elk voor- en najaar een bandenwissel.
"In Duitsland zijn die banden zelfs verplicht", zegt BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens. "Daardoor is ook bij ons het bewustzijn groter geworden. Zakelijke rijders zijn al massaal overgestapt en de laatste jaren komen ook de particulieren mee."

WARM NAJAAR

In andere jaren werden de eerste afspraken voor winterbanden in oktober gepland, maar het uitzonderlijk warme najaar heeft er kennelijk voor gezorgd dat automobilisten er dit jaar pas veel later aan zijn gaan denken.
"We hebben best lang een warme periode gehad", zegt Evert van Laar van Van Leeuwen Auto's in Veenendaal. "We hebben bewust gewacht met de herinneringsmail om de banden te komen wisselen, want die verdwijnt dan meteen in het vergeethoekje. Ik kan me ook wel voorstellen dat je bij twintig graden nog niet aan winterbanden wilt denken."

ACHTERAAN IN DE RIJ

Volgens woordvoerder Huyskens van de BOVAG is het met dergelijke temperaturen ook helemaal niet verstandig om met winterbanden te gaan rijden. "Het kan zelfs onveilig zijn. Maar als je pas bij het eerste sneeuwvlokje belt voor een afspraak dan kun je achteraan in de rij aansluiten."
Voor veel autobedrijven geldt dat ze de drukte de baas proberen te worden door extra medewerkers in te huren en langere dagen maken. Want de veiligheid gaat voor, zegt Van Laar. "Mensen met wie ik een afspraak plan zeg ik: mocht het weer omslaan, geef dan even een belletje, dan proberen we het eerder op te pakken door wat extra uren op een dag te maken. We willen wel dat u veilig kunt rijden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.