"Onbewaakte overwegen binnen vijf jaar verleden tijd"

Een van de onbewaakte overwegen in Soest.
Een van de onbewaakte overwegen in Soest. © Google Streetview
PROVINCIE UTRECHT/SOEST - Onbewaakte spoorwegovergangen verdwijnen binnen vijf jaar uit Nederland. Ze worden beveiligd of opgeheven, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.
Van Veldhoven zegt dat ze het aantal slachtoffers door spoorwegongevallen wil terugbrengen naar nul. Mogelijk komen er ook flitspalen bij overwegen om roekeloos gedrag van weggebruikers terug te dringen. De staatssecretaris belooft afspraken te maken met gemeenten, provincies, belangenverenigingen en spoorbeheerder ProRail. Ook stelt ze een landelijke bemiddelaar aan die het opheffen of beveiligen van overwegen moet bespoedigen.
In Nederland zijn nog 135 overwegen die niet met automatische spoorbomen zijn beveiligd. Drie ervan liggen in de provincie Utrecht, alledrie op de lijn Baarn-Utrecht tussen station Soestdijk en Soest-Zuid. Twee liggen op privéterrein en zijn feitelijk niet in gebruik. Bij de oversteek van De Gouden Ploeg naar het Chris Uiterwijkpad lopen relatief veel recreatieve wandelaars en Soesters die een ommetje willen maken.
De staatssecretaris schrijft dat ze snel een eind wil maken aan ongelukken op overwegen. "Hoewel Nederland bij de koplopers hoort als het gaat om overwegveiligheid, is elk ongeval op een overweg er voor mij één te veel. Overwegen die niet zijn beveiligd door spoorbomen en bellen zijn gewoon niet meer van deze tijd."
ProRail voert al enige tijd campagne tegen onbeveiligde overwegen en plaatst, vooruitlopend op de politieke besluitvorming, sinds een paar maanden zelfs wegversperringen bij oversteekplaatsen waar volgens de spoorbeheerder dringend actie nodig is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.