"Rotte appels AZC Leersum moeten eruit"

© RTV Utrecht
UTRECHTSE HEUVELRUG - De VVD en lokale partij BVH in de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn klaar met de overlast van een groep bewoners van het AZC in Leersum. Beide partijen willen dat burgemeester Frits Naafs met spoed optreedt om de rust terug te laten keren. Bijvoorbeeld door te kijken of overlastgevers overgeplaatst kunnen worden naar een andere plek.
Aanstaande donderdag stellen beide partijen tijdens de raadsvergadering gezamenlijk mondelinge vragen. Aanleiding is een recent incident waarbij een buschauffeur met de dood werd bedreigd. Maar dat was volgens de partijen geen unieke gebeurtenis.
"Ondernemers hebben last van groepjes asielzoekers die zich misdragen", aldus VVD-fractievoorzitter Jorrit Linders. "En recent is een jong meisje lastig gevallen toen ze langs een groep asielzoekers fietste. De grens is wat ons betreft nu echt bereikt. Er moet iets gebeuren en snel ook."
De grens is wat ons betreft nu echt bereikt
Jorrit Linders

KLEINE GROEP

Volgens Linders gaat het slechts om een kleine groep bewoners van het asielzoekerscentrum die problemen geeft. "Maar die verpesten het wel voor de rest. Er zijn veel vluchtelingen die hier volledig integreren en er iets van willen maken. Een kennis van mij is in het AZC opgegroeid en heeft een universitaire studie afgerond. Dat is een succesverhaal en gelukkig zijn er daar meer van. Maar mensen die hier hun toevlucht zoeken en zich misdragen hebben een probleem met ons. De burgemeester kan dit niet over zijn kant laten gaan. De rotte appels moeten er uit."

COA

Eerder zei het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ook al dat er harde maatregelen moeten worden genomen: "Dossiers van mensen die overlast veroorzaken, sturen we door naar de IND. Zij kunnen deze aanvragen dan snel behandelen. Als blijkt dat deze mensen niet mogen blijven, kunnen ze snel Nederland uit. Dit mogen we niet tolereren", zei Carine Portengen van het COA twee weken geleden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.