Provincie laat naam 'Uithoflijn' intact

Een testrit van de Uithoflijn.
Een testrit van de Uithoflijn. © Provincie Utrecht
UTRECHT - De provincie Utrecht is niet van plan om de naam 'Uithoflijn' op korte termijn te veranderen. Aanstaande donderdag beslist de gemeente Utrecht over de naam van de Universiteitswijk in het oosten van de stad. De naam 'De Uithof' zou moeten plaats maken voor 'Utrecht Science Park'.
De plannen voor een universiteitswijk in Utrecht ontstonden begin van de jaren 50 van de vorige eeuw. Tot die tijd huisden de diverse faculteiten in de binnenstad en in een aantal wijken. De eerste plannen bestonden uit het verplaatsen van de faculteit Diergeneeskunde. Die huisde in de gebouwen van de Rijks Veeartsenijschool achter de Biltstraat. In 1958 werden de eerste bouwplannen gepresenteerd. De feitelijke bouw begon in 1962.

HERKOMST DE UITHOF

De gemeente Utrecht wil af van de naam De Uithof. Op de website van de gemeente legt die uit dat het gebied tot de jaren '60 de Johannapolder heette. Maar toen de universiteit zich er vestigde veranderde dat in De Uithof. De naam komt van de boerderij De Uithof, die tegenwoordig aan de Toulouselaan ligt. De boerderij bestaat nog steeds, maar is nu een kinderdagverblijf.
De gebruikers van De Uithof vinden al sinds een jaar of tien dat die naam achterhaald is. Zij gebruiken zelf de naam Utrecht Science Park. De gemeente zegt daarover: "Deze naam past beter bij de internationale uitstraling van het gebied en maakt meteen duidelijk om welk type gebied het gaat. Op allerlei uitingen wordt de naam Utrecht Science Park al gebruikt."
Aanstaande donderdag beslist de Utrechtse gemeenteraad over het voorstel voor een nieuwe naam. Als die instemmen wordt alle bewegwijzering vervolgens aangepast.

UITHOFLIJN IS PROJECTNAAM

De provincie gaat niet mee in de naamswijziging voor de tram. Gedeputeerde Dennis Straat van Verkeer laat via een woordvoerder weten: "Als de gemeenteraad kiest voor de naam Utrecht Science Park, dan betekent dat niks voor de Uithoflijn. Dat is de projectnaam. Die naam blijft totdat de tram daadwerkelijk gaat rijden. Vanaf dat moment wordt het U-OV lijn 22." Of de inwoners van de stad de naam De Uithof en Uithoflijn ook zo makkelijk laten vallen, is nog maar de vraag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.