Gedupeerde schapenhouder Bunschoten: Nederland is te klein voor wolven

Statenlid Philip Overkleeft en schapenhouder Jos Hilhorst vanmorgen in gesprek over wolven.
Statenlid Philip Overkleeft en schapenhouder Jos Hilhorst vanmorgen in gesprek over wolven. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Omdat de terugkeer van de wolf naar ons land sneller gaat dan verwacht, werkt de provincie Utrecht aan een nieuw wolvenplan. Afgelopen jaar doodde een zwervende wolf voor het eerst in onze provincie een schaap. Eerder werd al een wolf gesignaleerd in Veenendaal en daarna sloeg hijzelf of een soortgenoot toe in Bunschoten.
Een werkgroep van de twaalf samenwerkende provincies is bezig met een update en uitbreiding van het bestaande draaiboek 'Wolf' van 2016. Tot nu toe ging het plan nog uit van wolven die maar af en toe in Nederland zouden opduiken. Nu zijn er nieuwe fases aan het scenario toegevoegd: een wolf die zich in Nederland vestigt, een paar vormt met een andere wolf en vervolgens jongen grootbrengt. Het is niet langer de vraag óf er wolven naar Nederland komen, maar eerder: wanneer en hoeveel.
Tekst gaat verder onder de video.
Provincie maakt wolvenplan, maar schapenhouders zijn daar niet blij mee

MAATREGELEN

Bij het opstellen van het nieuwe wolvenplan is rekening gehouden met waarnemingen, meldingen van aangevallen vee en de vondst van doodgereden wolven in de afgelopen twee jaar. "In het plan staat dat de wolf komt en wat dat voor ons betekent", legde D66-Statenlid Philip Overkleeft vanmorgen uit op Radio M Utrecht. "We gaan in de gaten houden of wolven zich in Nederland vestigen en welke maatregelen daar in de buurt genomen moeten worden."
Honden bijten jaarlijks veel meer schapen dood, en die willen we toch ook niet kwijt?
Philip Overkleeft, Statenlid D66
Volgens politicus Overkleeft kunnen boeren waar nodig hun vee tegen wolven beschermen met elektrische hekken, waakhonden of zogenoemde fladderlinten op stokken. Op die manier moet de beschermde diersoort in Nederland weer de ruimte krijgen zonder dat ze al teveel schade berokkenen. "Honden bijten jaarlijks veel meer schapen dood, en die willen we toch ook niet kwijt?", aldus Overkleeft.

BOEREN

Natuurbeheerders, boswachters en ecologen zijn lyrisch nu wolven zich na een afwezigheid van anderhalve eeuw weer in Nederland laten zien, maar boeren zijn minder enthousiast. Schapenhouder Jos Hilhorst bijvoorbeeld ziet het warme welkom voor de wolf met lede ogen aan. Hij was de eerste en voor zover bekend nog de enige boer in de provincie Utrecht die slachtoffer is geworden van een aanval.
Hilhorst had zijn zeventig schapen afgelopen februari juist verplaatst vanuit Zeldert bij Hoogland-West naar de polder in Zevenhuizen bij Bunschoten. "De volgende ochtend zag ik de kudde rustig grazen", zei Hilhorst vanmorgen op Radio M Utrecht. "Eentje lag apart, het leek of ze sliep. Toen ik dichterbij kwam zag ik allemaal bloed."

ECHTE WOLF

Hilhorst dacht eerst aan een vos, maar een jager die erbij werd gehaald hielp hem uit de droom. "Het schaap was acht meter versleept en dat kan een vos helemaal niet. Het was tussen de achterpoten aangevreten om de ingewanden eruit te kunnen halen." Dna-onderzoek wees vervolgens uit dat het schaap ten prooi was gevallen aan een echte wolf.
Nederland is te klein, de wolf past hier gewoon niet
Jos Hilhorst, schapenhouder in Bunschoten en Hoogland
Door die conclusie kan Hilhorst aanspraak maken op 255 euro schadevergoeding van de provincie. Maar van het nieuwe wolvenplan heeft hij geen hoge verwachtingen, zegt hij. "Tot 2021 krijgen veehouders en particulieren vergoedingen verstrekt, maar daarna willen ze het overlaten aan de boeren. Dan is het een bedrijfsrisico."

NETTEN

Hilhorst ziet niets in de voorzorgsmaatregelen die Statenlid Overkleeft opsomt. "Fladderlinten zijn tijdelijk, daar wennen wolven aan. En netten plaatsen is ook geen doen. In de natte periode verplaats ik mijn schapen twee keer per week. Dan moet ik steeds vier kilometer net weghalen en ergens anders opnieuw opzetten."
"Nederland is te klein, de wolf past hier gewoon niet", zegt Hilhorst. "Het is hier intensief agrarisch. De overheid wijst wel op regels en zegt dat de wolf moet komen, maar daarna zorgt de overheid nergens meer voor."
Jos Hilhorst verloor in Bunschoten een schaap aan een zwervende wolf
Statenlid Overkleeft heet wolf welkom, maar boer Hilhorst vindt Nederland te klein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.