Natuurlijk Zoëy: De natuur gaat richting winterslaap

Eddy met de jongens van Boswachter&Co.
Eddy met de jongens van Boswachter&Co. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
LEERSUM - Na een warme nazomer zitten we nu dan toch midden in het herfstweer en de natuur maakt zich klaar voor de winter. Eddy trekt het Leersumse Veld in met de jongens van Boswachter & Co, Joost den Houdijker en Richard Notenboom.
Zij organiseren wandelingen in de natuur waarbij ze hun kennis delen met geïnteresseerden. Joost: "Soms gaan er mensen mee die niet eens een verrekijker bij zich hebben. Die vinden het gewoon lekker om buiten te zijn en een beetje te kletsen". Richard: "En om dingen te leren over de natuur".
In de herfst laten de bomen hun blaadjes vallen om zich te beschermen tegen de kou. Net als in het bos is het fijn als de blaadjes blijven liggen en dus niet opgeruimd worden. Joost: "Je tuin is geen aanrecht, het hoeft allemaal niet zo steriel te zijn. Veeg de blaadjes van het gras maar hark ze dan in de border. Het is een voeding voor de planten die je al hebt en bovendien is het een isolatiepak. Heel veel beestjes kruipen erin weg".

WINTERSLAAP

Veel dieren gaan in winterrust of winterslaap. Dan geven ze geen lichaamsgeur af, maken ze geen geluid en geen bewegingen. Dit maakt het lastiger voor roofdieren om deze dieren te vinden. Eddy: "Wat is de natuur toch mooi he, tegen de tijd dat de dieren wakker worden is er weer voedsel genoeg, kunnen ze zich voortplanten en gaat het allemaal weer door. Dat lijkt mij eigenlijk ook wel wat, een winterslaap".
Dat lijkt mij eigenlijk ook wel wat, een winterslaap.
Eddy Zoëy

KRUISBEK

Een van de vogels die juist in deze tijd van het jaar te zien is is de kruisbek, een vogel met een markant gekruiste snavel die juist in deze koudere maanden veel te zien is. De dennen en sparren in het Leersumse veld zijn een geschikte plek voor kruisbekken. Eddy en de jongens ontdekken er eentje hoog in de top van een spar. Eddy: "Dat gekruiste bekkie heeft ie om de zaadjes uit een dennenappel te kunnen trekken".
Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.
Natuurlijk Zoëy: De natuur gaat richting winterslaap

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.