RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bouwput rond de Dom: We gaan de toren op een andere manier leren kennen

1/3
UTRECHT - De eerste hekken zijn geplaatst op het Domplein. Het is deástart van de restauratie van de Domtoren. Een langdurig proces datáhet icoon van Utrechtávijf jaaráin de steigers zal zetten. Gelukkig voor deávele Utrechters die hier niet op zitten te wachten - hoe noodzakelijkáhet ook is - blijft het werkáde komende tijd beperkt totáde grond.áDe eerste stapánaar een toren die weer jaren mee moet kunnen. "Een noodzakelijk kwaad, het moet gebeuren."

Op een koude dinsdagmorgen beginnen een dag later dan gepland de voorbereidingen voor het grote werk. In het nieuwe jaar wordt de steiger opgebouwd, waarmee de Dom langzaam aan het zicht wordt onttrokken. Maar voordat dat zover is, moet er nog wat gebeuren. "Er zijn nu bouwhekken geplaatst en een paar man zijn bezig met het uitzetten van lijnen, zo laten ze zien hoe de bouwplaats ingericht gaat worden", zegt Jaap van Engelenburg. Hij is beheerder van de toren en dus erg betrokken bij de restauratie.

Het wordt even doorbijten, maar we krijgen er een hele mooie toren voor terug."
Utrecht Marketing

VRAGEN
Veel passanten vragen hem en de uitvoerder wat er aan de hand is. De bouwhekken roept meteen gevoelens op, maar morgen gaat het nog een stapje verder. De graafmachine komt er dan aan te pas. "Die gaat de klinkers eruit halen en een deel van de ondergrond, omdat er een lift moet komen. Die is vrij hoog en moet een stukje de grond in."

In Cafe Lebowski, direct naast deáDom,ávinden ze het werk allemaal niet zo'n probleem. De barista is wel wat gewend. "We hebben erger meegemaakt. Vorig jaar werd het hele plein omgespit en lag het vol vuil. Dus ik vind het wel prima, deze renovatie."

Tekst gaat verder onder de animatie.

Deze animatie laat precies het proces zien van de bouw van de steiger en de renovatie


TOERISTEN
Bij Utrecht Marketing zien ze deásteiger met pijn in het hart tegemoet, maar zien ze ook kansen. "Het biedtámogelijkheden om mensen de toren op een andere manier te leren kennen. We blijven tijdens de restauratie gewoon open, en de komende jaren zullen er allerlei initiatieven ontwikkeld gaan worden. We gaan echt proberen om het maximale eruit te halen qua beleving", volgens Mascha Luiten, co÷rdinator van de Domtoren. Hoe die plannen er precies uit gaan zien kan ze nog niet zeggen, maar de boodschap is duidelijk: de Dom kan ook tijdens de werkzaamheden prima bezocht worden.

Als Utrechtse snapt ze dat het een raar beeld zal zijn,áde stadázonder haar eeuwenoude symbool. Maar het is niet anders, zegt ze. "De restauratie is belangrijk, want we willen graag dat Utrechters nog honderden jaren van hun toren kunnen genieten. En daar hoort dit bij, het is een noodzakelijk kwaad."

"Het grootste verlies is dat we de Dom een aantal jaar niet zullen zien", vervolgt Luiten. "Wat dat betreft wordt het een vaarwel van het prachtige beeld dat we van Utrecht hebben. Het wordt even doorbijten, maar we krijgen er een hele mooie toren voor terug."

Tekst gaat verder onder de video.

De eerste hekken zijn rond de Dom geplaatst


Afgelopen week heeft RTV Utrecht veel aandacht besteed aan de aanstaande restauratie. Zo vroegen we om jullie mooiste foto's en dat hebben we geweten. We kregen er teveel om op te noemen. Hier is alles terug te lezen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -