Brandstoftekort door lage waterstand: tankstations in regio moeten 'nee' verkopen

© Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - Tankstations in de regio hebben te kampen met een benzinetekort. Onder meer pompen van Shell zitten zonder brandstof. Reden: de lage waterstand in de Rijn.
Een woordvoerder van Shell legt uit: "Eén van de brandstofdepots is gevestigd in Arnhem. Door de lage waterstand in de Rijn is het depot alleen bereikbaar als schepen niet helemaal volgeladen zijn." Het gevolg daarvan is dat niet alle tankstations continu bevoorraad kunnen worden.
Het probleem geldt voor pompstations verspreid over het hele land. RTV Utrecht krijgt onder meer berichten dat tankstations in Zeist, Baarn, Wijk bij Duurstede, Doorn, Maarsbergen en Elst. Voor Shell zou het gaan om onbemande pompstations van Shell Express, maar ook BP en Total zouden problemen hebben met de levering van brandstof.
Mensen die willen tanken bij een onbemande pomp, krijgen een melding als ze hun bankpas in de automaat steken en een brandstof kiezen. Vervolgens verschijnt de tekst dat de pomp niet beschikbaar is.
Brandstoftekort bij onbemand tankstation in Baarn
Brandstoftekort bij onbemand tankstation in Baarn © Caspar Huurdeman
Volgens de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) zou meer neerslag in Zwitserland en Duitsland pas echt verlossing bieden. Daarmee stijgt het water in de Rijn. Maar voorlopig stijgt het waterpeil in die landen maar mondjesmaat.
De woordvoerder van Shell kon niet zeggen hoe lang de problemen aanhouden. Het bedrijf werkt aan alternatieve routes, bijvoorbeeld over de weg of over het spoor. Maar de ladingen die vrachtwagens of treinen kunnen meenemen zijn veel kleiner dan die van schepen. Shell verwacht niet dat de prijzen aan de pomp zullen stijgen door de aanleveringsproblemen.
De problemen zijn overigens niet nieuw. Al sinds de zomer kan er minder brandstof geleverd worden vanwege de droogte. Daarnaast speelt ook een tekort aan chauffeurs een rol.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.