OM eist celstraf voor mishandeling van 'terrasschutter' in Zeist

© Menno Bausch
ZEIST - Het openbaar ministerie eist vier maanden cel tegen twee broers die worden verdacht van mishandeling van een man op het volle terras van café De Reünie in Zeist, in mei vorig jaar. Deze Zakaria C. voelde zich door de 23-jarige A.B. en de 26-jarige C.B. zo bedreigd dat hij een revolver trok en meerdere keren de trekker overhaalde. Het wapen weigerde echter dienst.
De schutter werd drie maanden geleden in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Volgens hem verkocht hij drugs voor de broers uit Zeist en pikten die niet dat hij daarmee wilde stoppen.

VETE

Aan het incident op het terras aan de Slotlaan zou een ruzie in een parkeergarage vooraf zijn gegaan met de broers en twee anderen, onder wie een derde broer. Zakaria zegt dat hij het wapen van A. heeft afgepakt tijdens een worsteling in de garage. Maar A. ontkende dat vandaag in de Utrechtse rechtbank.
Volgens de broers klopt er niets van de verklaring van de terrasschutter. Er zou een lange vete vooraf zijn gegaan tussen slachtoffer en zijn belagers. Zakaria is volgens C. een drugsverslaafde die al eerder een valse aangifte zou hebben gedaan. Zijn verklaringen zouden daarom onbetrouwbaar zijn.

KRITIEK OP HERKENNING

Bewakingscamera's van het café legden vast hoe de belagers Zakaria C. slaan en schoppen, maar volgens A. heeft hij alleen maar wat getrokken en geduwd toen het slachtoffer het wapen trok. Als er al een klap was gevallen, zou dat noodweer zijn geweest. Maar getuigen vertellen dat hij het slachtoffer tot bloedens toe heeft mishandeld.
Verdachte C. beweert dat hij er op de bewuste avond niet bij is geweest. Hij zegt dat in het bedrijf van zijn vader aan het werk was en voor iemand anders wordt aangezien. De herkenning door een wijkagent zou niet honderd procent zijn, zei zijn advocaat Boumanjal. Die vroeg daarom om vrijspraak.

HELD

C. vindt zijn broer A. een held die met gevaar voor eigen leven achter een gewapende man aanging. Voor en na het incident op het terras belde A. zelf 112 om de politie te waarschuwen. De rechter vroeg A. nog of hij van begin af aan al wist of het wapen niet werkte, maar dat ontkende hij.
Volgens A.'s advocaat Vingerling was er sprake van noodweer. Als zijn cliënt niet wordt vrijgesproken, zou de rechtbank hem een voorwaardelijke celstraf al dan niet in combinatie met een taakstraf moeten geven.

DOORTRAPPEN

Het OM vindt de herkenning van C. door een wijkagent in Zeist overtuigend. De officier zei dat de mannen doelbewust de confrontatie zochten. Daarom was er geen sprake van noodweer. Ze verwijt de broers dat ze doorgingen met slaan en schoppen toen het slachtoffer al weerloos op de grond lag.
Beide broers hebben een strafblad. Ze hebben zich al eerder schuldig gemaakt aan geweldpleging. Een onvoorwaardelijke celstraf is volgens het OM daarom onvermijdelijk. A. zit nu een straf uit voor drugshandel en heeft als veelpleger de speciale aandacht van politie en hulpverleners in de regio.
Op 11 december doet de rechtbank in Utrecht uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.