RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Ov-fanaat schrijft alvast dienstregeling Uithoflijn uit

1/2
UTRECHT - Het duurt nog wel even voor de Uithoflijn daadwerkelijk gaat rijden, maar aan Nieuwegeiner Lex Nagtegaal zal het niet hebben gelegen. De 30-jarige spoorfanaat werkte het complete spoorboekje van de nieuwe tramlijn uit. "Van jongs af aan ben ik al dol op het openbaar vervoer."

De ov-liefhebber is van beroep programmeur, dus met het maken van het dienstregelingboekje bracht hij zijn twee passies bij elkaar. "Ik zat thuis en verveelde me, en ging wat aan mijn hobby programmeren doen. En tja, ik weet niets over voetbaluitslagen terwijl ik genoeg ideeŽn heb over het openbaar vervoer. Het was 1 +1 = 2."

MODELSPOORTREINTJES

Zo'n twintig jaar geleden was een tripje naar het Spoorwegmuseum dagelijkse kost voor Nagtegaal. "En mijn opa had ook een liefde voor modelspoortreintjes. Hij heeft me in die liefde meegetrokken", blikt hij terug.

In het boekje werkte Nagtegaal de volledige dienstregeling uit, maar daar blijft het niet bij. Zo is de programmeur bezig met een app voor de nieuwe tramlijn, waar op een kaartje te zien is waar de verschillende trams rijden. Hiermee wil Nagtegaal het tramverkeer zo toegankelijk mogelijk maken voor de reizigers. Daarnaast is de tram-fan bezig met de vraag hoe het nieuwe vervoersmiddel in Utrecht nog efficiŽnter zou kunnen gaan rijden. "Ik zit zeker niet stil", erkent hij.

CONTACT MET U-OV

Met al die plannen†ligt het voor de hand†dat Nagtegaal nauw contact heeft met tramvervoerder U-OV. Voorlopig is dat echter nog niet het geval. "Ik heb weleens een open sollicitatie gestuurd, maar heb daar nooit een reactie op gekregen", zegt Nagtegaal, die denkt dat U-OV wel degelijk iets kan hebben aan zijn werk.

Vanaf januari gaat de vervoerder testritten maken. Op basis daarvan zet het vervoerbedrijf de dienstregeling in elkaar om de route vervolgens opnieuw grondig te testen. "Er is dus nog volop tijd om de dienstregeling te verbeteren."

VREEMDE EEND

Het verhaal van Nagtegaal kan uitzonderlijk worden genoemd in de golf van vrij negatieve ontwikkelingen rondom de Uithoflijn. Zo werd onlangs de projectdirecteur van de tramlijn op straat gezet door de interim-directeur, wat een flink staartje kreeg.†Bovendien is al langer bekend dat het project 84 miljoen euro meer kost dan begroot en dat hij anderhalf jaar later dan gepland rijdt (eind 2019). Ook blijkt de naam 'Uithoflijn' niet onomstreden.

Ook Edo Brunner dook in de Uithoflijn in zijn programma 'Brunner door de Bocht'. Het programma is hier te bekijken.

Nieuwegeiner Lex Nagtegaal kan niet wachten tot de Uithoflijn officieel begint


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht