RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Verminder stankoverlast biogascentrale Bunschoten, anders moet de fabriek sluiten"

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De stankoverlast van de biogascentrale in Bunschoten-Spakenburg moet snel verminderen, anders dreigt sluiting. De fabriek maakt van vis-en andere etensresten groen gas en tijdens dat proces komen allerlei vieze luchtjes vrij. Omwonenden klagen daar al jaren over. Daarnaast loost de biogascentrale van Van de Groep illegaal afvalwater en ook daar moet een einde aan komen vindt Provinciale Staten.

Gisteravond besloten de provinciale partijen dat er duidelijke maatregelen komen tegen het bedrijf. "Er wordt steviger en strakker gehandhaafd", zegt Willem Wijntjes van het CDA. "Daar zit onder; geld, de last onder dwangsom. Die kun je misschien toch wel behoorlijk verhogen. Als het dan niet oplost, dan zal het gewoon in ieder geval tijdelijk gesloten moeten worden. Totdat die de voorzieningen heeft aangebracht die nodig zijn om die stankgeur te vermijden."

PETITIE
Vorige week maakte gedeputeerde Mariëtte Pennarts al bekend dat de dwangsom wordt vertienvoudigd. Die stond op 500 euro voor iedere overtreding die de biogascentrale maakt en gaat naar 5000 euro. De provincie hoopt daarmee een prikkel af te geven aan het bedrijf. De maatregelen volgen op een petitie van omwonenden over de stankoverlast. Die is in een week tijd bijna 1000 keer ondertekend. CDA, PVV en VVD stelden er gisteren mondeling vragen over aan gedeputeerde Pennarts.

De gedeputeerde zegt dat ze alles wil doen wat er binnen haar macht ligt om de problemen met de stank in Bunschoten op te lossen. Volgens de VVD is het wachten nu op een jurist die kan uitleggen wanneer de fabriek eventueel gesloten kan worden. Ron van Reenen: "Wat zijn de mogelijkheden? Welk instrument kan je op welk moment inzetten? En hoe ver kan je daar dan in gaan?"

Duidelijk is wel dat er pas ingegrepen kan worden nadat er meerdere incidenten zijn gebeurd. De VVD: "Je kan niet bij de eerste melding zeggen: 'het bedrijf gaat dicht'. Maar dat is uiteindelijk wel de conclusie, als het bedrijf die overlast blijft veroorzaken." Gedeputeerde Mariëtte Pennarts heeft aangegeven dat uitgezocht gaat worden hoe het zit met de handhaving op geur en stankoverlast. Daarover wordt Provinciale Staten ingelicht zodra er meer duidelijk is.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -