RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Nieuw hoofdstuk in rechtszaak rond Michael P. start vandaag

UTRECHT - Bij het gerechtshof in Arnhem isvandaagde eerste zitting van het hoger beroep van Michael P. tegen de straf die hij heeft gekregen voor het doden en verkrachten van Anne Faber. De rechtbank in Utrecht veroordeelde hem daarvoor in juli tot 28 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Zijn advocaten Niels Dorrestein en Sander de Korte vinden de celstraf te hoog. Bij zijn aanhouding werd P. door de politie met toestemming van het OM op hardhandige wijze verhoord. Hij raakte daarbij gewond en werd bovendien, tegen de regels in, niet op zijn zwijgrecht gewezen.

De Utrechtse rechtbank oordeelde in het vonnis dat dit niet had mogen gebeuren, maar verbond er wat de strafmaat betreft geen consequenties aan.

TE HOGE STRAF

De advocaten voeren verder aan dat in vergelijkbare gevallen lagere straffen zijn gegeven. Daarbij worden met name de moord en verkrachting van Milly Boele en Marianne Vaatstra genoemd. De daders kregen beide 18 jaar cel, in het eerste geval ook in combinatie met tbs.

Dorrestein wil ook opnieuw aan de orde stellen in welke mate Michael P. toerekeningsvatbaar was tijdens zijn daden. Volgens de raadsman is het van belang dat de tbs-behandeling van zijn client zo snel mogelijk begint om zinvol te kunnen zijn.

CONFRONTATIE

Voor de nabestaanden van Anne Faber komt door het hoger beroep voorlopig nog geen einde aan het leed dat zij moeten doorstaan. Volgens familieadvocaat Ruth Jager is het "vreselijk zwaar en heel ingewikkeld" voor hen om de confrontatie weer aan te moeten gaan.

De familie probeerde het na de uitspraak van de rechtbank in Utrecht allemaal te verwerken. Maar inmiddels zijn we maanden verder, gaat de zaak door en worden alle gruwelijke feiten straks opnieuw opgerakeld.

LEED

Ruth Jager is het oneens met de advocaten van Michael P. dat de straf te hoog zou zijn. De familie kan er mee leven, omdat de kans groot is dat P. nooit meer vrijkomt en zeker niet onbehandeld. Jager benadrukt dat in de lange straf ook een stuk vergelding in zit voor al het leed dat hij heeft veroorzaakt en de schok die het teweeg heeft gebracht in de maatschappij.

De familie van Anne Faber zal de zitting bij het hof in Arnhem volgen vanuit een aparte ruimte. Ze zullen dan in ieder geval niet geconfronteerd worden met Michael P., die is er niet bij.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht