Politie: autobrandenseizoen steeds vroeger

© Koen Laureij
UTRECHT - De Utrechtse VVD wil dat het plan van aanpak dat de gemeente in september opstelde om de autobranden in de stad aan te pakken per direct ingaat. Dat liet de partij vandaag aan RTV Utrecht weten.
Het plan dat de gemeente opstelde is eigenlijk bedoeld om de grote hoeveelheid autobranden die elke jaarwisseling plaatsvindt tegen te gaan, maar door de vele autobranden van afgelopen week, wil de VVD dat het plan nu al ingaat.
"Wat mij betreft gaan we niet wachten tot we constateren dat we inderdaad twee maanden lang autobranden hebben gehad. Dan gaan we zo snel mogelijk ingrijpen om dat te voorkomen", vindt VVD-raadslid Queeny Rajkowski.

LEGERDRONE

In het plan wordt onder andere ingezet op voorlichting van jongeren, samenwerking met taxi- en buschauffeurs die avonddiensten draaien en het inzetten van een militaire drone met warmtecamera.
Ook de politie vindt de toename van autobranden zorgwekkend. "Je was een soort van gewend aan autobranden met oud en nieuw, wat natuurlijk al te gek voor woorden is. De start van de autobranden schuift eigenlijk op naar eerder in november al. Dat betekent dat je eerder je maatregelen neemt, maar het is wel iets waar we ons zorgen om maken", vertelt politiewoordvoerder Hilde Bakker.
In een week tijd brandden tien auto's af, waardoor er deze maand al twaalf auto's in vlammen op gingen. Vorig jaar ging het in november met zes auto's om de helft. Vooral Kanaleneiland, Overvecht en Hoograven zijn hotspots als het om autobranden gaat.

WELWILLENDE BURGEMEESTER

De VVD heeft aangekondigd aanstaande donderdag tijdens het vragenuurtje aan burgemeester Jan van Zanen te vragen of het plan eerder ingezet kan worden en verwacht dat de burgemeester daarin meegaat.
"Ik denk dat de burgemeester welwillend is. Ik heb hem de afgelopen jaren ook gezien als iemand die onrecht ook echt wil aanpakken. Ik denk dat het lastige punt zit in de gereedheid van afspraken tussen gemeente en Defensie, maar ik heb goede hoop", stelt Rajkowski.
Autobrandenseizoen in Utrecht begint al vroeg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.