Straat blank door lekkende waterleiding in Amersfoort; scholen zonder water

© Keistadnieuws
AMERSFOORT - In de Amersfoortse wijk Liendert stond vanochtend de Lageweg blank na een gesprongen waterleiding. Op de kruising met de Spechtstraat was een deel van de rijbaan afgesloten.
Het lek onstond rond 05.00 uur vanochtend en het is inmiddels gedicht. De verwachting is dat iedereen rond 11.00 uur weer water heeft.

SCHOLEN

Volgens een woordvoerder van het waterbedrijf zaten er vanochtend zeker vijftig huishoudens zonder water. Daaronder waren ook scholen, waaronder Mavo Muurhuizen en een school voor speciaal onderwijs Mulock Houwer. Leerlingen van de Mavo hadden eerder dit jaar al een dagje vrij na een gesprongen waterleiding.  
Ook bij Mulock Houwer gingen de leerlingen niet naar huis. "Dat is lastig, omdat veel van hen met busjes komen. Het is behelpen", zegt medewerker Harry Wanders.

LIENDERT

De wijk Liendert is het afgelopen jaar wel vaker getroffen door breuken in de waterleiding. Volgens woordvoerder Bram Inklaar van het waterbedrijf hoeft dit niet per se te betekenen dat de leidingen te oud zijn, omdat "sommige leidingen wel honderd jaar meegaan, terwijl ze in Liendert nu zo'n veertig à vijftig jaar in de grond zitten".
Wel zijn de problemen in Liendert bekend bij Vitens en zitten er ook saneringen van het leidingnet in de pijplijn. Wat de precieze oorzaak van de leidingbreuken is, is onbekend. In de buurt van het lek nu, bijvoorbeeld, zijn werkzaamheden uitgevoerd. Dat zou volgens de woordvoerder ook een oorzaak kunnen zijn.
"Verder weten we ook dat de grond erg beweeglijk is in Liendert. En hoe meer de grond beweegt, hoe meer kans je hebt op lekkages", aldus Inklaar. Vitens is al gestart met het vervangen van sommige leidingen in de wijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.