Provincie blundert met verkoop kavels bij vliegbasis Soesterberg

Een stuk van het gebied bij Huis ter Heide waar het om draait.
Een stuk van het gebied bij Huis ter Heide waar het om draait. © RTV Utrecht / Timo Anceaux
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht heeft amateuristisch gehandeld bij de verkoop van kavels aan de Nieuwe Dolderseweg in Huis ter Heide. Uit een zeer kritisch rapport van de Randstedelijke Rekenkamer blijkt dat er helemaal geen beleid was voor de verkoop van dit soort stukken grond. Volgens oppositiepartijen zijn de Provinciale Staten onvolledig geïnformeerd en moet CDA-gedeputeerde Maasdam opstappen.
Het rapport is gemaakt nadat de verkoop van de kavels eind 2017 werd stilgelegd. Het doel was om met de stukken grond zoveel mogelijk geld te verdienen om de voormalige vliegbasis Soesterberg te onderhouden. Op de grond wilde de provincie maximaal 8 woningen, maar het bestemmingsplan zou mogelijk meer bebouwing toestaan. Daarop werd de hele verkoopprocedure door de Rekenkamer uitgezocht en is de conclusie dat de provincie meerdere malen de plank heeft misgeslagen.

GEEN BELEID

"Er is geen beleid voor grondverkopen zoals deze. Ook is er onvoldoende onderzoek gedaan naar de verkoop", wordt er geschreven. De provincie heeft volgens het verslag opmerkelijke criteria gehanteerd bij de selectie van de makelaar. Ook vindt de Rekenkamer het gek dat er meerdere geïnteresseerden niet op de hoogte zijn gebracht van de daadwerkelijke verkoop van de kavels bij Soesterberg.
Daarnaast zijn er biedingen per e-mail geaccepteerd waaronder het winnende bod. Afgesproken was dat dat per gesloten envelop met brief zou moeten.

OPEN ENVELOP

Het rapport beschrijft een opmerkelijk moment. "In totaal zijn vijf biedingen uitgebracht: twee per e-mail, twee in een gesloten envelop en één zowel per e-mail als in een gesloten envelop. Eén van de aanwezigen bij het openen van de inschrijvingen heeft verklaard dat er één of twee enveloppen al open waren. Het winnende bod is een klein halfuur voor sluitingstijd per e-mail uitgebracht." Dat was dus niet de afspraak, maar werd toch geaccepteerd.
De Rekenkamer concludeert daarom dat de provincie er niet voor heeft gezorgd dat de makelaar "de belangen van de provincie goed behartigde." Ook is er onvoldoende toezicht geweest op het handelen van die makelaar.
In plaats van direct schoonmaken, is er meerdere malen in een vlek gewreven.
Ans Hoenderdos, directeur Randstedelijke Rekenkamer spreekt van een opeenstapeling aan fouten

GEBREK AAN GESPREK

Nadat het winnende bod was geaccepteerd ging het opnieuw fout. Een van de geïnteresseerden die niet was geïnformeerd over de start van de verkoop greep mis en wilde daarover in gesprek met de provincie. De provincie wilde dit niet en reageerde meteen met juridische procedures. De Rekenkamer zegt dat dit op een andere manier had gemoeten. "Er is weinig gebruik gemaakt van een dialoog om tot een oplossing te komen."
Nadat het debat over de kwestie is aangezwengeld door de PVV, wordt het proces intern en extern onderzocht. Volgens gedeputeerde Maasdam is toen geconcludeerd dat er niks aan de hand was. De Rekenkamer is het daar niet mee eens en geeft de provincie "weinig blijk van zelfreflectie."

GEEN BELANGENVERSTRENGELING

Al met al blijkt dat er klungelig gehandeld is in het verkoopproces. Maar de Rekenkamer zegt expliciet dat er geen sprake is van niet-integer handelen of belangenverstrengeling tussen provincie, makelaar en beoogd koper. Wel is er niet goed gecontroleerd of er integer werd gehandeld. Zo zijn er geen contracten voor ondertekend en is er niet gevraagd naar nevenfuncties bij het personeel.
"Vergelijk het met een omgevallen kop koffie", licht Ans Hoenderdos van de Rekenkamer nog kort toe. "In plaats van direct schoonmaken, is er meerdere malen in een vlek gewreven. Maar die mok is niet bewust omgestoten." Er zijn volgens haar te veel fouten gemaakt om te spreken van belangenverstrengeling. "Maar helemaal uitsluiten doen we ook niet."

"GEDEPUTEERDE MOET OPSTAPPEN"

Meerdere oppositiepartijen dringen nu aan op het opstappen van gedeputeerde Maasdam. Volgens de statenfraties zijn ze tijdens diverse debatten onvolledig geïnformeerd. "Als ze het niet zelf doet, dan moeten we haar een handje helpen", aldus PVV-fractievoorzitter René Dercksen. Hij heeft al een kladje klaarliggen voor een motie van wantrouwen.
Begin dit jaar werd het Rekenkamer-onderzoek ingesteld op verzoek van de partij van Dercksen. Hij concludeerde dat de grond voor de kavels goedkoper was verkocht dan de marktprijs. Ook was er volgens de PVV verdacht weinig reclame gemaakt langs de weg. Dercksen zegt daarvoor gesproken te hebben met makelaars en mogelijke kopers uit de omgeving. De Rekenkamer is het daarmee eens. Er stond geen "te koop"-bord langs de weg.

INTEGRITEIT

Het handelen van de provincie Utrecht staat al langer ter discussie. Twee weken terug kwam er een rapport online over mogelijke belangenverstrengeling van de provinciedirecteur bij de projectorganisatie van de Uithoflijn. Hoewel het niet aantoonbaar was, is het onderzoek op zich een behoorlijke smet op het blazoen van de provincie.
Begin december wordt er nog een kritisch rapport verwacht over de nieuwe tram tussen Utrecht Centraal en De Uithof. Over de uitkomsten is nog niks bekend, maar ook daar is de verwachting dat het project, waar de provincie voor het grootste deel verantwoordelijk is, er niet goed van af komt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.