Gedeputeerde Maasdam boos om oppositiekritiek over grondverkoop-rel

Gedeputeerde Maasdam voelt zich verantwoordelijk voor de fouten |
Gedeputeerde Maasdam voelt zich verantwoordelijk voor de fouten | © Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De provincie erkent dat er meerdere fouten zijn gemaakt tijdens de verkoop van kavels aan de Dolderseweg in Soesterberg. Uit een zeer kritisch rapport van de Randstedelijke Rekenkamer blijkt dat er geblunderd is rond de verkoop van de grond. "Als college weten en voelen wij ons verantwoordelijk voor de gang van zaken zoals geschetst in het rapport", zo is de eerste reactie van CDA-gedeputeerde Mirjam Maasdam.
De gedeputeerde reageert aangedaan op de kritiek van de oppositie in Provinciale Staten. De partijen vinden dat dat ze bij verschillende debatten onvolledig zijn geïnformeerd. "Ik ben daar heel boos over", zegt ze voor de camera van RTV Utrecht. "Over de rechtmatigheid van de verkoopprocedure hebben wij, mede op verzoek van de Staten, juridisch onderzoek laten doen. Daar hebben we een keurig rapport van opgesteld."
De oppositiepartijen willen dat Maasdam de eer aan zichzelf houdt, maar de gedeputeerde ziet geen reden om op te stappen. "In volle openheid hebben we de informatie gegeven waar de Staten om gevraagd hebben".

BOZE OPPOSITIE

Het kritische Rekenkamer-rapport over de grondverkoop nabij vliegbasis Soesterberg heeft veel boze tongen losgemaakt in de provinciale politiek. Een PVV-motie van wantrouwen ligt klaar voor gedeputeerde Maasdam, maar of die een meerderheid gaat halen is nog maar de vraag. De oppositie is stellig. "We zijn bewust op het verkeerde been gezet", zo stelt de ChristenUnie.
De reden tot kritiek is de informatievoorziening aan Provinciale Staten. In het Rekenkamerrapport is een apart hoofdstuk gemaakt voor de communicatie tussen het bestuur, Rekenkamer en de politieke partijen.

INFORMATIE WEGGELATEN

De huisadvocaat van de provincie had een advies geschreven over de kwestie. Vanuit de directie is besloten om een verkorte versie van dit advies door te geven aan PS om verwarring te voorkomen. Oppositiepartijen beschouwen dit als informatie achterhouden. "Dit is een politieke doodzonde", zo stelt Arne Schaddelee de ChristenUnie. De PVV spreekt over het frustreren van het onderzoek.
Ook de Rekenkamer zelf had moeite met het opstellen van het rapport. Voor het onderzoek is door de provincie een tijdlijn gemaakt over het verkoopproces. De Rekenkamer zag dat daar veel essentiële momenten in ontbraken. Ambtenaren die werden gevraagd naar die essentiële momenten verwezen weer terug naar die vastgestelde tijdlijn. De Rekenkamer zegt dat dit een voorbeeld is waardoor niet alles volledig in het rapport is gekomen.

POLITIEKE REACTIES

"Als ze het niet zelf doet, dan moeten we haar een handje helpen", aldus PVV-fractievoorzitter René Dercksen. Hij heeft een motie van wantrouwen klaarliggen. Ook de ChristenUnie is niet te spreken. "De basis van het vertrouwen is dat de informatie die we krijgen klopt en volledig is. Deze gedeputeerde is niet meer houdbaar", zo stelt partijleider Arne Schaddelee.
PVV'er René Dercksen praatte in de studio van RTV Utrecht over de grondverkoop-gate.
"Het had me verbaasd als ze dat niet zouden doen", reageert CDA-leider Chris Westelaken op de kritiek van de oppositie. Zijn gedeputeerde wordt door hen het vuur aan de schenen gelegd. "Dat is immers de rol van de oppositie."
Verwijten over integriteit wuift hij weg. "Ik verwijs naar het rapport". Daarin staat volgens hem dat er geen sprake is van niet-integer handelen. De Rekenkamer sloot die conclusie niet uit, maar kon het aan de andere kant ook niet aantonen. "Iedereen binnen de ambtelijke organisatie doet stinkend hun best, maar ze zitten niet bewust de boel te verzaken", aldus Westelaken.

DEBAT

De provincie geeft aan dat er verbeteringen worden doorgevoerd. Een debat over de kwestie gaat in december nog plaatsvinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.