Schilder brengt nieuwe ode aan Rembrandt in Soestdijk: "Geweldige combinatie"

Riezebos met zijn nieuwe versie van de Nachtwacht.
Riezebos met zijn nieuwe versie van de Nachtwacht. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
SOEST - Verftubes slingeren rond, overal kwasten en penselen. Om nog maar te zwijgen van de vele verfvlekken op de vloer. Hier is duidelijk een kunstenaar druk aan het werk. En hoewel Rembrandt al eeuwen dood is, wordt de grote meester uit de Gouden Eeuw toch in het zonnetje gezet. Schilder Peter Riezebos legt morgen namelijk de laatste hand aan zijn eigen versie van Rembrandts meesterwerk de Nachtwacht. En dat doet hij op een bijzondere plek: Paleis Soestdijk.
Sinds koningin Juliana, de vaste bewoonster van het paleis sinds de jaren dertig, in 2004 overleed stond het paleis leeg. Nu zijn er plannen om van de voormalige residentie een podium voor innovatie te maken. En daar past dit project bij, volgens adjunct-directeur Anne Schaepman. "We bouwen voort op een Nederlandse traditie en willen ook hier innoveren, Peter doet precies hetzelfde. Toen zijn telefoontje kwam met de vraag of hij hier kon schilderen hoefden we nauwelijks na te denken. Het is een match made in heaven."
En toch, de Nachtwacht in een nieuw jasje steken is niet iets waar iedere schilder zich aan zou wagen. Waarom Riezebos wel? "Het is een iconisch werk in Nederland. Als je naar het Rijksmuseum kijkt denk je alleen maar daaraan", zegt hij. Riezebos probeert delen van Rembrandts stijl te behouden, maar ook zijn eigen moderne elementen toe te voegen. "De Nachtwacht is nogal donker, dus dat laat ik terugkomen. Maar dat doe ik ook met felle rode kleuren."
Peter Riezebos mag dan in Nederland nog onbekend klinken, in China is hij een stuk bekender. Hij is een grote persoonlijkheid geworden sinds hij na zijn verhuizing naar Shanghai het schilderen besloot door te zetten. "Schilderen geeft me vreugde, dat wil ik naar een hoger niveau tillen."
De nieuwe Nachtwacht is zowel donker als kleurrijk.
De nieuwe Nachtwacht is zowel donker als kleurrijk. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Maar wat is er nou zo bijzonder aan zijn 'cover' van Nederlands bekendste schilderij? "Het spannende is denk ik dat je ernaar moet kijken en er steeds meer in ontdekt. Het grootste compliment wat ik van sommigen kreeg is dat ze zeggen dat ze na een paar maanden nog steeds gestimuleerd zijn om naar werken van mij te kijken. Je probeert interactie te maken tussen de kunst en de kijker."
Met zijn creatie eert hij niet alleen de Hollandse meester, maar vraagt hij ook aandacht voor moderne kunst. "We zijn vaak geneigd terug te vallen op traditionele werken, terwijl er ook veel spannends gebeurt. Kunst is bovendien een reflectie van de tijd", zo legt Riezebos uit. 
Donderdagavond is het schilderij klaar. In december presenteert hij het doek tijdens de Luxery Fair in Amsterdam. Of het doek daarna in Paleis Soestdijk te bewonderen gaat zijn, valt te bezien. "Dat ligt eraan wie het koopt. Misschien wil een koper het zo snel mogelijk hebben, een ander kan het nog even laten staan."
Peter Hulzebos schildert een hedendaagse Nachtwacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.