Mogelijk hertelling na verkiezingen Vijfheerenlanden: "Maar geen fraude"

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
VIJFHEERENLANDEN - De stemmen die vorige week zijn uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Vijfheerenlanden moeten mogelijk opnieuw geteld worden. Er is twijfel of de voorkeursstemmen wel kloppen.
Het aantal stemmen per partij lijkt wel juist te zijn, maar met voorkeursstemmen zou mogelijk iets mis zijn. Een woordvoerder van de nieuwe fusiegemeente laat aan RTV Utrecht weten dat vermoedelijk per ongeluk een fout is gemaakt tijdens het tellen. Van opzettelijke fraude lijkt vooralsnog geen sprake.
"Jammer", noemt burgemeester Tjerk Bruinsma van Leerdam het nieuws. "Maar het blijft mensenwerk dus er kunnen fouten gemaakt worden."
Welke kandidaat-raadsleden mogelijk bevoor- of benadeeld zijn, is niet bekend. Het zou kunnen dat een eventuele hertelling ertoe leidt dat iemand die nu denkt dat ie in de raad komt, uiteindelijk toch buiten de boot zal vallen.
Volgende week donderdag beslist de gemeenteraad van Leerdam (dat bij Vijfheerenlanden gaat horen) of de hertelling daadwerkelijk komt. Als dat zo is, zal die op 12 december zijn.

WINST CDA

De verkiezingen in Vijfheerenlanden waren vorige week woensdag. Het CDA werd de grootste met zeven zetels, gevolgd door de SGP en VHL Lokaal met ieder vijf zetels.
Vijfheerenlanden bestaat uit de Utrechtse gemeente Vianen en het Zuid-Hollandse Zederik en Leerdam. De gemeente gaat per 1 januari 2019 bij de provincie Utrecht horen. Een dag later wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.