Politievakbond: "Het gaat ook om zware zaken en het zijn er meer dan 16.000."

© ACP
LEUSDEN - De politie heeft dit jaar 16.000 zaken stop gezet omdat er niet voldoende rechercheurs zijn. Het gaat om simpele zaken zoals auto-inbraken of zaken zonder fysieke slachtoffers. Maar volgens de politievakbond ligt dat aantal veel hoger en gaat het ook om zwaardere zaken.
Dat zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politiebond. "Dat is iets dat wij al heel lang benadrukken en wij denken dat het om meer zaken gaat. In tegenstelling tot wat de politie zegt, gaat het volgens ons ook om zwaardere zaken met een duidelijke daderindicatie."
Ze zijn politieman of vrouw geworden om dit werk te doen en niet om het niet te doen
Gerrit van de Kamp

ZWARE ZAKEN

Dat zegt Van de Kamp naar aanleiding van gesprekken die hij heeft gevoerd met een van de eenheden. Van de Kamp: "Collega's hebben aan de bel getrokken over zaken waar zij zich echt zorgen over maken. Het gaat echt om heel zware zaken. Ze zijn het er niet mee eens dat die zaken afgebouwd worden of zelfs gestopt."
"Het gaat om veel zwaardere zaken of onderzoeken die ernstige vertraging oplopen", vervolgt Van de Kamp. Volgens hem is dat slecht voor de slachtoffers, de nabestaanden maar ook voor de motivatie van de politiemensen zelf. "Ze zijn politieman of vrouw geworden om dit werk te doen en niet om het niet te doen."
De bal ligt nu bij de politiek, meent Van de Kamp die blij is dat dit nieuws nu naar buiten komt. "Het zijn de politieke keuzes die er voor zorgen dat de situatie nu is zoals het is", zegt hij. "Zij bepalen het budget en waar het geld naartoe gaat. De politiek zou elk jaar aan de politie moeten vragen hoeveel er blijft liggen. En daar moet je eerlijk over zijn. Burgers verwachten dat de politie alle zaken oplost maar ze moeten ook zien waar dat niet kan of niet gebeurt door de politieke keuzes."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.