Biltse politiek stemt over toekomst voormalig Hessingterrein

© Google Streetview
DE BILT - Politici in De Bilt zetten grote vraagtekens bij de bouw van woningen op het voormalige Hessingterrein. Er liggen verschillende bouwplannen op tafel, maar het plan dat mogelijk het meeste steun krijgt, brengt schade toe aan de natuur.
In dat plan wordt gebouwd in een rustgebied voor dieren. Politieke partijen vrezen dat daardoor een nog aan te leggen fauna-passage in de toekomst niet meer gebruikt gaat worden.
"De achtertuinen van de achterste huizen liggen pal aan het bos waar de dieren schuilen voor- of nadat ze de faunapassage zijn gepasseerd. Wij zijn bang dat de faunapassage dan niet gaat functioneren als deze in 2019 is aangelegd", aldus Krischan Hagedoorn, fractievoorzitter van de PvdA.
De PvdA hoopt niet dat er aan de zuidkant van het terrein gebouwd gaat worden

VERLEDEN

Over het voormalige Hessingterrein wordt al jaren gesproken. In 2009 was er al ophef over een bouwplan. Frits Hessing wil er een villapark van zo'n 140 miljoen euro neerzetten. De ruim 100 villa's en apartementen moesten helemaal beveiligd worden in een gated community.
Het Utrechts Landschap was grote tegenstander van het elite-eiland dat park Bloeyendael moest gaan heten. Vooral omdat er geen rekening werd gehouden met cultuurhistorie, het landschap en ecologie.
Zo zou de gated communicaty eruit moeten zien.
Zo zou de gated communicaty eruit moeten zien.

STEMMEN

Vanavond wordt er dus weer gestemd over de kwestie. Naast het luxe villaplan liggen er ook nog andere opties op tafel.
Als het aan de PvdA ligt, gaat er minder gebouwd worden aan de zuidkant van het terrein. Bovendien moet dat streven worden vastgelegd in een convenant tussen het bouwbedrijf, het Utrechts Landschap en de gemeente.
Hagedoorn: "Als je dit niet vooraf goed vastlegt, gaat dit in de bestemmingsplanprocedure vaak alsnog mis. We moeten echt voorkomen dat dit sluitstuk in het Natuurnetwerk Nederland (vroeger de ecologische hoofdstructuur) niet gaat werken door een te grote bouw-ontwikkeling".
Naast de PvdA hebben ook de ChristenUnie, D66, Forza De Bilt, Bilts Belang en de SP amendementen en moties ingediend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.