Kerstboomverkopers Werkhoven trakteren gemeente op torenhoge stroomrekening

© RTV Utrecht/Marco Geijtenbeek
WERKHOVEN - Twee kerstboomverkopers in Werkhoven hangen 30.000 kerstlampjes op. Overal op de Brink, het dorpsplein, hangen lichtjes. In de bomen, rond de muziektent en op een houten ho-ho-ho-hut. Het duo versiert het dorp, omdat ze de vergunning van de gemeente duur vinden. "We trekken die hele stroomkast gewoon leeg", lacht Ron van den Heuvel.
Kerstboomverkopers versieren het hele dorpsplein.
Vorig jaar begon Ron met Michiel Vermeulen kerstbomen te verkopen. Daarvoor moesten ze een vergunning aanvragen bij de gemeente Bunnik. Voor 478,19 euro kregen ze een plek op de Brink en mochten ze stroom uit een stroomkastje onder de muziektent gebruiken.
"Toen dachten we, we halen iets te weinig uit de vergunning", legt Ron uit. Op derde kerstdag vorig jaar gingen ze vervolgens alle bouwmarkten en tuincentra af om lampjes te kopen: "Want ja wie koopt er dan nog kerstverlichting? Niemand! Ja wij!" Uiteindelijk lag de ho-ho-ho-hut vol met 30.000 lampjes voor op de Brink.
We maken hier twee weken onze eigen kermis!
Ron van den Heuvel
En zo ontstond het idee om naast de verkoop een volledig kerstfeest voor het dorp te organiseren: 'De Brink by Christmaslight'. Aanstaande vrijdagavond is dat. Daarvoor moesten natuurlijk meer vergunningen worden aangevraagd, om eten en drinken te kunnen serveren. Die ook weer geld kosten. Maar het gaat de twee om de lol: "We hebben er heel veel schik in", zegt Michiel. "Ajetoo, dit is helemaal fantastisch joh", zegt Ron.

ONDERHOUD

De gemeente vraagt ruim 400 euro voor die vergunning om de kosten voor de ambtenaar en het onderhoud van de openbare ruimte te bekostigen. Inmiddels zijn de mannen natuurlijk meer geld kwijt, ook door het kopen van alle lampjes. "We zijn iets te enthousiast geweest met de inkoop. Maar we raken ze wel kwijt!", lacht Michiel.
Morgenavond om zeven uur gaat met een druk op de knop al het licht aan. "Ik hoop dat alles tegelijk aangaat. Wij praten heel lief tegen de stroomkast", lacht Ron. Lampjes fascineren hem al z'n hele leven: "Als er ergens kermis is, word ik helemaal wild. Dan moet ik ernaartoe. We maken hier nu twee weken onze eigen kermis".

ZENDMAST

Ook al is de Sint nog niet eens het land uit, Werkhoven is al in kerststemming. Ron: "In Sinterklaas heeft niemand meer zin. En ik denk dat niemand iets tegen kerst heeft. Ik heb nog geen klachten gehad. Er gebeurt weer wat in het dorp. Leuk toch!"
En ambitie is de mannen niet vreemd. Ze durven, starend naar het kersttafereel op de Brink, alvast te dromen over volgend jaar. "Binnenkort worden we vast wel gevraagd om die zendmast in Lopik een beetje beter komen te versieren", lachen de twee.
Het droomproject van de twee mannen.
Het droomproject van de twee mannen. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.