Vernieuwde stadsentree de Kamp in Amersfoort moet auto's weren

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
AMERSFOORT - De vernieuwde stadsentree de Kamp in Amersfoort wordt vanmiddag officieel geopend door wethouder Stegeman. De stadstrompetters gaan hem begeleiden terwijl hij de laatste steen met inscriptie plaatst. De wethouder neemt ook van de gelegenheid gebruik om het verdere verloop van de plannen van renovatie van de Kamp toe te lichten.
Want de gemeente heeft plannen voor de drukbezochte binnenstad van Amersfoort. Het is er historisch mooi en heel gezellig maar er is teveel verkeer. Daar komt verandering in want de gemeente wil het centrum van de stad autoluw maken.

METAMORFOSE

De eerste stap is nu gezet. De toegangsweg vanaf het verkeersplein met de Stier heeft een metamorfose ondergaan. Omwonenden ervaarden deze toegangsweg als hectisch en kwamen een aantal jaren geleden met een burgerinitiatief om daar iets aan te doen. Het kostte wat moeite maar nu is de entree verbouwd. Het is een soort pleintje geworden waar geen strepen meer op de weg staan.
De straat is nu een zogeheten 'shared space', zoals de landschapsarchitect het noemt. Er is geen enkele weggebruiker die voorrang heeft. Automobilisten, fietsers en voetgangers; allemaal zijn ze gelijkwaardig aan elkaar. Omdat het geen voorrangsweg is, moeten gebruikers goed opletten om niet in botsing te raken. Iedereen doet rustig aan en juist daarom rijdt iedereen rustiger.

AUTOLUW

Door de klinkers moeten automobilisten tenslotte goed nadenken: moet ik hier zijn? Dat is het effect van deze doorgang. Je merkt heel bewust dat je de binnenstad ingaat en dus ga je ook zachter rijden en goed nadenken over je eindbestemming. De gemeente wil niet perse dat de binnenstad autovrij wordt, maar verkeersluw. Eventueel komt er een beperking van verkeer.
Door de toegangsweg ben je je bewust dat je het centrum in rijdt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.