Utrechtse XTC-bende opgerold: miljoen cash, luxe auto's en vuurwapens

© Politie / OM
PROVINCIE UTRECHT - De politie heeft dertien verdachten, onder wie tien inwoners van de provincie Utrecht, aangehouden in een groot drugsonderzoek. De arrestanten worden verdacht van betrokkenheid bij de productie en export van XTC en MDMA van Nederland naar Scandinavië.
Onder de aangehouden verdachten zijn een 61-jarige Vleutenaar en zijn twee zonen van 38 en 32 jaar. Ook hield de politie een 60-jarige man en zijn 38-jarige zoon uit Utrecht aan, evenals een 46-jarige man uit Maarssen, een 55-jarige man uit Hilversum, een 49-jarige man en een 51-jarige vrouw uit Houten, een 38-jarige Vleutenaar, een 64-jarige Utrechter en een 60-jarige man uit Almere.

ZWEDEN

De laatste twee verdachten zijn gearresteerd op verzoek van de Zweedse autoriteiten. Daar werd  een onderzoek gestart na de vondst van ruim 500 kilo drugs door de Douane en dit leidde naar Nederland. De aanhoudingen en doorzoekingen vonden plaats in woningen en opslagruimten in Utrecht, Vleuten, Woerden, Maarssen, Houten, Waardenburg, Almere, Lopikerkapel, Aalsmeer. De Belgische politie hield een verdachte aan in Peer.

XTC IN MAARSSEN

In Maarssen werd een verdachte op heterdaad aangehouden bij de productie van XTC-pillen. De politie trof twee werkende tabletteermachines aan, ingesteld op de productie van 18.700 tabletten per uur. Verder vond de politie daar ruim 44 kilo MDMA poeder, 26 kilo XTC-pillen en ongeveer 33 kilo aan poeder dat reeds vermengd was met bindmiddelen en kleurstoffen en gereed was om pillen van te maken. Daarnaast ruim 350 kilogram vul-/bindmiddel en andere toevoegingen voor XTC-pillen.
Toen de politie in Maarssen bezig was met het doorzoeken van het pand en het afvoeren van de in beslag genomen verdovende middelen, kwam bij de loods een man aan die vluchtte toen hij de politie zag. Na een korte achtervolging werd ook hij aangehouden. De politie doorzocht zijn huis en in Aalsmeer werden in een opslagbox 20 kilo MDMA en 12.000 XTC-pillen aangetroffen.

CASH EN VUURWAPENS

Bij de doorzoekingen is naast de aanzienlijke hoeveelheden drugs en grondstoffen voor het produceren van verdovende middelen, bijna 1 miljoen euro contant geld aangetroffen, hoofdzakelijk biljetten van twintig en vijftig. Ook vond de politie twee vuurwapens met munitie en drie alarmpistolen. Verder werden onder andere vrachtwagens, luxe auto's en een geldtelmachine in beslag genomen. In het Belgische Peer werd 550 kilo MDMA-kristallen en vier sealbags met elk ongeveer 500 gram henneptoppen in beslag genomen.
De politie heeft bij de actie ook geld- en drugshonden ingezet. Bovendien werd expertise ingezet van de forensische opsporing, digitale opsporing, de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) en de Belastingdienst. Meerdere aanhoudingen en doorzoekingen worden niet uitgesloten. De verdachten worden vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris. Die zal bepalen of de verdachten langer in voorlopige hechtenis blijven.
De politie en het Openbaar Ministerie hebben beelden van de actie verspreid.
Utrechtse XTC-bende opgerold

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.