RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Inwoners Bunschoten dumpen restafval, gemeente gaat container controleren

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Inwoners van Bunschoten scheiden hun afval niet goed. Er wordt veel restafval gedumpt tussen het plastic, metalen verpakkingen en het drankkarton (PMD-afval). Een kwart van dit afval kon daardoor in de eerste helft van 2018 niet gerecycled worden. De kosten voor de gemeente zijn daardoor opgelopen tot 80.000 euro.

Anderhalf jaar geleden heeft de gemeente 'omgekeerd inzamelen' ingevoerd. Inwoners moeten zelf hun afval scheiden en hun restafval zelf wegbrengen. Per keer dat het restafval in de container wordt gestopt, betaalt een inwoner 1,55 euro. Eerder dit jaar bleek al dat inwoners hun afval dumpten in kledingcontainers en nu blijkt dat ze dit dus ook doen in de PMD-container.

Om een einde te maken aan het dumpen van afval, gaat de gemeente de alle oranje containers controleren. "Bij de PMD-inzameling gaat het alleen om verpakkingsafval. Gebruiksvoorwerpen, zoals tuinstoelen, opblaaszwembaden of speelgoed, horen daar niet bij. Deze voorwerpen verstoren het sorteerproces bij de verwerker", aldus de gemeente.

VERKIEZINGEN

In Bunschoten is er sinds de invoering van het 'omgekeerd inzamelen' veel kritiek op het nieuwe afvalbeleid. Bewoners vinden het onnodig duur, sommigen noemen het een ondoordacht plan en weer anderen vinden het gewoon waardeloos.

In de gemeente is al enige tijd een groep inwoners actie aan het voeren tegen het omgekeerd inzamelen. Ook tijdens de verkiezingen was het een veel besproken onderwerp. Veel partijen bleken niet tevreden en wilden het systeem aanpassen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -