Enorme walvis 'zwemt' straks in Catharijnesingel

© Studio KCA
UTRECHT - Een walvis in de Catharijnesingel? Ja, binnenkort is er echt een te bewonderen in het water voor TivoliVredenburg. Een enorme plastic walvis, gemaakt van vijf ton zwerfafval uit de Grote Oceaan bij Hawaii, is namelijk onderweg naar Utrecht en blijft zes maanden in onze singel 'zwemmen'. In die tijd is het voor iedereen te zien.
Het kunstwerk onder de naam 'Skyscraper - The Bruges Whale' bestaat al sinds mei maar werd door hoogleraar Marleen van Rijswick van de Universiteit Utrecht gezien op een conferentie over duurzaamheid in Brugge. Sinds mei staat het kunstwerk daar in midden van de stad in het water, voor alle bezoekers te zien. Het plastic waarmee deze walvis is gebouwd, is 0,000003 procent van de 150.000.000 ton aan plastic dat in de oceanen drijft.
Tekst gaat verder onder de foto.
Het plastic waarmee deze walvis is gebouwd, is 0,000003 procent van de 150.000.000 ton aan plastic dat in de oceanen drijft.
Het plastic waarmee deze walvis is gebouwd, is 0,000003 procent van de 150.000.000 ton aan plastic dat in de oceanen drijft. © Studio KCA

NEDERLAND

Van Rijswick was onder de indruk van de ruim elf meter hoge walvis. Ze besloot te onderzoeken of het kunstwerk naar Nederland kon komen. Dat lukte, de walvis is nu onderweg naar de Domstad, meldt UU. In december wordt het plastic gevaarte opgebouwd in de Catharijnesingel. In het nieuwe jaar, op 17 januari, is de officiële opening.
De universiteit doet veel onderzoek naar de oorzaken en schadelijke gevolgen van de plastic soep in de oceanen. Daarom worden er tijdens de zes maanden dat de walvis in Nederland is, allerlei activiteiten rondom het kunstwerk georganiseerd die op dat onderzoek slaan.
Utrecht is de tweede bestemming van de walvis na Brugge. Na de Domstad gaat het kunstwerk door naar Parijs en vermoedelijk van daaruit nog naar andere steden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.