Zelf de gevaren ontdekken van illegale hennepteelt in Overvechtse 'kwekerij'

De 'kwekerij' is gevestigd in een container.
De 'kwekerij' is gevestigd in een container. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
UTRECHT - Een illegale hennepkwekerij kan de eigenaar een flinke straf opleveren als hij of zij gepakt wordt. Maar dat het ook voor omwonenden overlast of erger kan veroorzaken, daar is nog niet iedereen zich van bewust. Dat vinden de gemeente Utrecht en de politie. Daarom zetten zij vandaag een nep-kwekerij op in Overvecht. Mensen kunnen hier zelf ervaren hoe zo'n kwekerij eruit ziet en waar de risico's zitten. Want dat die er zijn, daar zijn de organisatoren het wel over eens.
De bezoekers van winkelcentrum Gagelhof aan de Utrechtse Zambesidreef zullen waarschijnlijk raar hebben opgekeken. Midden op het plein voor de winkels staat deze middag een grote container, ingericht als nep-hennepkwekerij. Een initiatief van gemeente en politie in samenwerking met woningbouwcooperaties en netbeheerder Stedin, om aandacht te vragen voor de nare gevolgen van illegale kweek. Want dat komt in Overvecht nog weleens voor, zegt Petra van der Veen van Stedin. "Mensen zijn zich er niet zo van bewust dat kweek in een woning plaatsvindt. Hier worden regelmatig kwekerijen aangetroffen met een hoog risico op brand. We willen aan voorbijgangers laten zien wat de gevaren kunnen zijn."
Nepplanten met een echte top, zodat je de hennep kunt ruiken.
Nepplanten met een echte top, zodat je de hennep kunt ruiken. © RTV Utrecht / Koen van den Berg

BRAND

Ati van Linschoten van de gemeente Utrecht vindt dat brand het grootste risico is van illegaal kweken. Zij ziet van dit project zeker de noodzaak in. "Mensen denken vaak "ik zeg niks, laat ik de buren niet verraden", maar ze realiseren niet dat er een groot risico is. In Nederland zijn we gaan denken dat kwekerijen normaal zijn, wij willen terug naar de gedachte dat dat niet zo is."
Hennep-rechercheur Ron wil de gevaren wel toelichten. "Allereerst heb je overlast van stank en water. En als je een kwekerij aansluit in je woning, kan je eigen elektriciteitsnet dat niet aan." Daarom bedenken kwekers allerlei trucjes om dat probleem te omzeilen, legt een werknemer van Stedin uit. Maar daar zit volgens Ron het gevaar. "Je illegale aansluiting kan in de fik vliegen, met alle gevolgen van dien. Zeker in een flat, je moet niet willen dat er brand ontstaat en dat bewoners niet weg kunnen omdat de kwekerij onder hen zit." De hete lampen vergroten dat probleem alleen maar, vindt hij. "Je moet je voorstellen dat als er een stuk of veertig lampen hangen, wat voor enorm gevaar dat met zich meebrengt."
Zo'n transformator kan een levensgevaarlijke brand veroorzaken.
Zo'n transformator kan een levensgevaarlijke brand veroorzaken. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Kortom, omwonenden van zo'n illegale hennepkwekerij doen er goed aan hier melding van te maken. De gevolgen kunnen ernstig zijn, zover heeft een bezoek aan de (hen)nepkwekerij wel duidelijk gemaakt. Of zoals Ati van Linschoten het zegt: "Als je iets ruikt, signalen ziet of iets vermoedt; melden, melden, melden!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.