Utrecht neemt definitief afscheid van De Uithof

© RTV Utrecht / Sadettin Canbay
UTRECHT - De wijknaam De Uithof gaat verdwijnen. Dat heeft de Utrechtse gemeenteraad vandaag besloten. De nieuwe naam van de universiteitswijk wordt: Utrecht Science Park.
Het voorstel kan rekenen op ruime steun van de Utrechtse raad. Het belangrijkste argument is dat de nieuwe naam internationaal een veel betere uitstraling heeft dan de oude. Daarnaast worden de twee namen nu al naast elkaar gebruikt, en dat leidt tot verwarring. De gemeente kiest nu dus voor de Engelse variant.
De lokale jongerenpartij Student & Starter is tegen de naamswijziging. Zij verwijten de gemeente dat ze de bewoners van de wijk onvoldoende gepolst hebben. De partij zegt dat dit voorstel niet kan rekenen op veel steun van de bewoners van de wijk.
Meerdere partijen steunen dat verwijt, ze vinden het merkwaardig dat het college van B&W geen peiling heeft gehouden. Toch steunt een meerderheid van de raad het plan.

STICHTING

In 2012 richtten de Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht, het UMCU, de provincie en de gemeente al een stichting op met de naam Utrecht Science Park. Toen is nadrukkelijk gekozen voor de naam Utrecht Science Park.

ACHTERHAALD

Andere gebruikers van de wijk, zoals het Prinses Maxima en zuivelgigant Danone, vinden ook dat de naam De Uithof achterhaald is. Zij gebruiken in hun uitingen al veel langer de naam Utrecht Science Park. Daarnaast zijn er in de wijk ook nog 2600 studentenwoningen. Die woningen zijn van de SSH, ook die ondersteunt de naamswijziging.
Volgens de gemeente zijn Utrechters verdeeld over de naamswijziging. Zij baseren zich daarmee op een poll op de nieuwssite van AD.nl. Inmiddels is de poll één kant op geslagen. Ten tijde van het debat is 89% van de stemmers tegen een naamswijziging.
Ook ras-Utrechter Henk Westbroek vindt de naamswijziging maar niks. "Vanouds blijft Utrecht De Domstad", schrijft hij op Twitter.

WEL BLIJ

De stichting Utrecht Science Park is blij met het besluit. Tijdens het debat in de raad was er een pleidooi om de naam De Uithof niet helemaal te laten verdwijnen. De stichting USP omarmt ook dat idee.
De naamswijziging kost in totaal 400.000 euro, waarvan 77.000 ten laste komt van de gemeente Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.