Vianen neemt afscheid van Vianen: "Afscheid met een lach en een traan"

© Tjerk Bruinsma
VIANEN - In Vianen is vanmiddag stilgestaan bij het naderende einde van de gemeente Vianen. Per 1 januari gaan Vianen, Leerdam en Zederik op in één gemeente: Vijfheerenlanden.
In Podium Helsdingen in Vianen kwamen oud-bestuurders, bestuurders en betrokkenen bijeen om bestuurlijk afscheid te nemen van de gemeente. Vianen als gemeente houdt na 758 jaar op te bestaan. Ook commissaris van de Koning Willibrord van Beek was aanwezig om de Vianezen toe te spreken.
Het was een afscheid met een lach en een traan
Wim Groeneweg - burgemeester Vianen
"Het was een afscheid met een lach en een traan. We zijn blij dat we de bestuurlijke kracht hebben kunnen opbrengen om tot de gemeente Vijfheerenlanden te komen, maar je laat ook de beslotenheid achter. We hebben met elkaar een hele goede sfeer in Vianen en je hoopt dat dat ook opnieuw wordt opgebouwd in de nieuwe gemeente", zei burgemeester Groeneweg na afloop.

ZEVEN VIAANSE NOTEN

Tijdens de buitengewone raadsvergadering reikte de burgemeester zeven Viaanse Noten uit aan Marcel Verweij, André Landwehr, Wim van Barneveld, Bram Schoonhoven, Wil Heestermans, Aart de Leeuw en Kees Steehouwer, als blijk van waardering. Op de laatste na waren zij acht jaar of langer actief als wethouder of raadslid voor de gemeente.
Kees Steehouwer kreeg de onderscheiding omdat hij de eerste en enige griffier was die de gemeente Vianen ooit heeft gehad. "Namens de totale bevolking van Vianen wil ik je heel hartelijk danken voor je tomeloze en compromisloze inzet voor de welvaart en het welzijn van onze inwoners van de gemeente Vianen", aldus de burgemeester tijdens de bijeenkomst.

AFSCHEIDSCADEAU VIANEN

Tijdens de bijeenkomst werden ook de winnaars van de verkiezing rond het afscheidscadeau bekendgemaakt. Inwoners van Vianen konden afgelopen maanden ideeën indienen. De twaalf plannen met de meeste stemmen worden verwezenlijkt.
In vier catergorieën zijn er drie winnaars: de nummers 1 ontvangen 7500 euro, de nummers twee 5000 en de nummers drie 2500 euro.
"Het was een afscheid met een lach en een traan"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.