Omwonenden vrezen komst Polenhotel Bunschoten-Spakenburg

Concept van het nieuwe Polenhotel in Bunschoten-Spakenburg.
Concept van het nieuwe Polenhotel in Bunschoten-Spakenburg. © Veluws Ontwerpburo
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Omwonenden en naastgelegen bedrijven van het nieuwe Polenhotel in Bunschoten-Spakenburg maken zich zorgen. Ze vrezen overlast van de veelal Poolse arbeidsmigranten.
Het tweede migrantenhotel in het dorp moet komen op het industrieterrein aan de Celsiusweg. Maar gebruikers van het industrieterrein zijn daar niet blij mee. Volgens hen is de locatie niet geschikt en zal de overlast toenemen.

VEILIGHEID

In het dorp zijn de afgelopen jaren meerdere geweldsincidenten geweest waar Poolse arbeiders bij betrokken waren. Mede hierdoor zijn omwonenden er niet gerust op dat de veiligheid op het terrein gewaarborgd blijft. "Ik zeg niet dat alle buitenlanders slecht zijn, want dat is niet zo", vertelt Johan Muijs. "Maar dit is niet lekker naast je. Je wilt een veilig gevoel voor je vrouw, kinderen en kleinkinderen."
Daarnaast heeft de buurt zelf ook ervaringen met Oost-Europese arbeiders. Het eerste, al bestaande Polenhotel zit op hetzelfde industrieterrein, een paar honderd verderop. "Vier weken geleden is er bij mij ingebroken en die inbreker vluchtte het Polenhotel in", vertelt Muijs. "Sindsdien zit mijn vrouw regelmatig rechtop in bed. Ze heeft het zelfs over verhuizen."
Concept van het nieuwe Polenhotel in Bunschoten-Spakenburg.
Concept van het nieuwe Polenhotel in Bunschoten-Spakenburg. © Veluws Ontwerpburo

WONINGNOOD

Toch is het college van burgemeester en wethouders blij met de aanvraag voor een tweede migrantenhotel. Op dit moment is er een groot tekort aan woningen voor de arbeiders. Daardoor wonen ze ook vaak met te veel in één woning. Dit veroorzaakt volgens de burgemeester spanningen en overlast.
Het nieuwe hotel moet plek bieden aan zo'n 75 buitenlandse arbeiders. Ook volgens de initiatiefnemer - de directeur van uitzendbureau McDo-It - is er enorme behoefte aan de woonruimte. "Binnen Bunschoten zijn talloze arbeidsmigranten aan het werk", legt Wim Jansen uit. "En die zullen ook gehuisvest moeten worden."
Als je zoveel mensen op zo'n klein oppervlak bij elkaar stopt, dan gaat dat gegarandeerd overlast veroorzaken
Vincent Vreekamp

OVERLAST

Omliggende bedrijven denken dat het industrieterrein geen goede locatie is. "Er is hier niets te doen", zegt Vincent Vreekamp. Zijn familiebedrijf zit direct naast de beoogde locatie. "In het hotel zullen strenge regels gelden, maar daarbuiten niet. Als ze dan gebruikmaken van drank of drugs, doen ze dat hier, pal voor onze showroom."
Vreekamp vreest dat de arbeiders zich enorm zullen vervelen in het hotel. "Er zijn totaal geen voorzieningen. Als je zoveel mensen op zo'n klein oppervlak bij elkaar stopt, dan gaat dat gegarandeerd overlast veroorzaken." De toekomstige buurman hoopt dan ook dat de gemeente én de initiatiefnemer zullen kijken naar een andere plek voor het hotel. "Zorg dan ook dat daar faciliteiten zijn, desnoods een sportschool of ontspanningsruimte."
Vrees voor komst tweede Polenhotel Bunschoten-Spakenburg

LOCATIE

Zelf denkt initiatiefnemer Jansen wel dat er een geschikte locatie is gevonden. "Bunschoten wil de arbeidsmigranten binnen de gemeentegrenzen huisvesten", legt Jansen uit. "Als ze dan niet in de dorpskern gehuisvest kunnen worden, dan blijven er weinig alternatieven over."
Jansen verwacht niet dat de bewoners van het hotel voor overlast zullen zorgen, maar hij zorgt wel dat het nieuwe hotel cameratoezicht en een beheerder krijgt. "De basis is goede huisvesting, dan weet je dat mensen ook zelf hun verantwoordelijkheid zullen nemen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.