Toekomst filmtheater 't Hoogt nog altijd onzeker

© Waltmann Bedrijfshuisvesting
UTRECHT/UTRECHT - De nieuwe locatie van filmtheater 't Hoogt is toch nog niet zeker. Het filmtheater kondigde begin deze maand aan definitief naar het Werkspoorkwartier te verhuizen in 2020. Maar een verhuizing hangt af van de gemeentebijdrage.
De Gemeente Utrecht buigt zich nu over de plannen van 't Hoogt. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van komend jaar een raadsbesluit wordt genomen.
Directrice Rianne Brouwers van 't Hoogt wil weinig kwijt over hoe groot zij de kans inschat dat de verhuizing doorgaat. "Maar ik heb er vertrouwen in. We hebben een toekomstvisie geschreven en die is heel positief ontvangen door andere culturele partijen en andere samenwerkingspartners."

PERSONEEL

Doordat er dus nog geen nieuwe locatie is, eindigt voor veel werknemers hun contract. Voor cafépersoneel, kassamedewerkers, technici en een aantal kantoorkrachten zal er totdat er een nieuw theater is geen werk meer zijn.
"Zij moeten iets anders zoeken. Het houdt in dat we met een heel klein team doorgaan om de toekomst voor te bereiden", concludeert Brouwers, die hoopt dat ze haar personeel kan behouden. "Ik zeg tegen veel mensen: als we in het Werkspoorkwartier komen, dan ben je welkom."

AFSCHEIDSMAAND

Voordat het doek valt voor 't Hoogt, wil het theater nog één keer laten zien wat het in haar mars heeft. "Het zijn de bijzondere films die we afspelen en de ontmoetingsplaats die we zijn voor de mensen. We hebben heel veel betekend voor heel veel mensen in de stad. Dat willen we nog één keer aan de mensen laten zien."
Vanaf zaterdag kunnen bezoekers daarom de gehele maand afscheid komen nemen van het pand. Er worden rondleidingen gegeven langs de meest bijzondere plekken van het theater. Er zijn ook lezingen en er zal livemuziek klinken. Verder is er een expositie en kunnen bezoekers natuurlijk ook gewoon naar films kijken.
Rondleidingen worden gegeven door Hetty Janssen, die dertig jaar lang de pandbeheerder is van 't Hoogt. Ze weet als geen ander wat bijzonder is aan het theater.
Hetty Janssen over filmtheater 't Hoogt
Al 46 jaar is 't Hoogt gevestigd midden in het centrum aan de Neude. Op 1 januari 2019 loopt het huurcontract af omdat de gemeente deze niet wil verlengen. Dan breekt er een tussenperiode aan voor 't Hoogt.

TOUR

Omdat er nog geen nieuwe locatie is, gaat het theater 'op tour'. Op diverse locaties door de stad zullen films van 't Hoogt afgespeeld worden, onder meer in ZIMIHC theater Stefanus en De Nijverheid.
"Ik kijk het meeste uit naar het nieuwe publiek. De mensen die we hier ontvangen, kennen we vaak een beetje. Nu zullen we nieuw publiek naar ons toe moeten trekken. Het zou mooi zijn als we die dan ook mee kunnen nemen naar het Werkspoorkwartier", besluit Brouwers met een glimlach.
Toekomst filmtheater 't Hoogt nog altijd onzeker

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.