Movember-actie UMC Utrecht levert 27.000 euro op

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHT - De Movember-actie van 64 medewerkers van UMC Utrecht heeft 27.042 euro opgeleverd. Met de actie wilden de deelnemers aandacht vragen voor prostaatkanker en geld ophalen voor een nieuwe behandelmethode tegen de ziekte.
Tijdens Movember laten mannen in november een maand lang hun snor staan om aandacht te vragen voor prostaatkanker. Om het einde van de actie te markeren, liet ongeveer de helft van de deelnemende medewerkers van het ziekenhuis vandaag hun snor wegscheren.
Radioloog Rutger Bruijnen haalde met zijn snor het hoogste individuele bedrag op: 1235 euro. De actie had voor hem een dubbele betekenis. "In mijn familiekring heb ik iemand die tegelijk met de start van deze actie ziek is geworden. Wat dat betreft is het wel een extra motivatie voor mij geweest om eraan mee te doen", vertelt Bruijnen.
Medewerkers van het UMC haalden 27.000 op met de actie Movember
Het geld dat is opgehaald wordt gebruikt voor onderzoek naar een nieuwe behandeling van prostaatkanker, die door het UMC Utrecht is ontwikkeld. Daarbij wordt de kankersoort aangepakt zonder te snijden. Tijdens de behandeling brengen artsen een radioactief eiwit in de bloedbaan, dat zich vervolgens aan de kankercellen bij de prostaat hecht.
"De kankercel eet het eiwit op, waarna het eiwit de prostaatkankercel van binnenuit kapot straalt. Alles wat niet door die kankercellen wordt opgenomen, wordt gewoon uitgeplast. Dan heb je een hele effectieve behandeling tegen de prostaatkankercel, terwijl de bijwerkingen niet of nauwelijks aanwezig zijn", vertelt Marnix Lam, hoogleraar Nucleaire Geneeskunde.
Uiteindelijk willen de initiatiefnemers 300.000 euro ophalen om het onderzoek te financieren. Mensen die willen doneren, hebben nog tot maart volgend jaar de tijd en kunnen dat doen via deze crowdfundwebsite.
64 medewerkers van het UMC deden mee aan de actie
64 medewerkers van het UMC deden mee aan de actie © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.