Sinti en Roma willen meepraten over schadevergoeding Holocaustslachtoffers

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Nederlandse Sinti en Roma willen ook worden vertegenwoordigd in de commissie die gaat over de schadevergoedingen van de NS voor slachtoffers van de Holocaust. Dat zegt de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland tegen de NOS.
Het spoorbedrijf maakte eerder deze week bekend een individuele schadevergoeding te willen betalen aan overlevenden en nabestaanden van de Holocaust. De NS verdiende in de Tweede Wereldoorlog geld door Joden naar kamp Westerbork te vervoeren in opdracht van de Duitse bezetter.
Een commissie gaat de komende tijd bekijken hoe het uitkeren van een vergoeding in z'n werk moet gaan. Dat wordt gedaan in samenspraak met Salo Muller, een overlevende van de Holocaust die strijdt voor de schadevergoeding. Muller heeft aangegeven dat de vergoedingen wat hem betreft alleen voor Joden bedoeld zijn.

ZIJSPOOR

Voorzitter Sabina Achterbergh van de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland vindt dat onterecht, zegt ze tegen de NOS. "Het steekt mij vooral dat hij ons wel in gedachten heeft meegenomen, maar ons toch op 'een zijspoor' heeft laten staan, omdat we een te kleine groep zijn en wij ons nooit zelf gemeld hebben bij de NS. Kleine groep of niet, ieder slachtoffer telt voor één."
Achterbergh wil daarom dat ook de Sinti en Roma een vertegenwoordiger krijgen in de commissie die de schadevergoedingen gaat bekijken. Maar volgens de NS staat op dit moment vast dat de commissie uit vier personen bestaat. Het gaat volgens het spoorbedrijf om deskundigen die kijken naar alle nabestaanden en slachtoffers. Ze treden niet op als vertegenwoordigers van bepaalde groepen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.