RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Oppositie Soest legt zich niet neer bij weerstand tegen verhuizing boer

SOEST - De oppositie in Soest legt zich nog altijd niet neer bij het besluit van het college om boer André van Dorresteijn te verbieden een boerenbedrijf in de polder te bouwen. Bij een raadsvergadering gisteravond liepen de emoties hoog op.

Zeven oppositiepartijen waren van plan een motie in te dienen, maar uiteindelijk liep de vergadering anders dan verwacht. "Wij vonden het belangrijk om aan te geven dat het proces niet correct verlopen is", legt Soest 2002-fractievoorzitter Karin Scholten uit. "Dat kan inderdaad tot emoties leiden. De coalitie had daar ook last van, want zij voelden zich hierdoor toch wel erg overvallen."

JAREN GESTEGGEL

De politiek in Soest heeft het al jaren over de verhuizing van boer Van Dorresteijn. Hij zit nu met zijn boerenbedrijf binnen de bebouwde kom, maar komt daar in de verdrukking door woningbouw.

Van Dorresteijn wil daarom verhuizen naar de polder, maar een plekje vinden was lastig. Tot hij van zowel de gemeente als de provincie toestemming kreeg om een nieuwe boerderij te bouwen in de polder. Dat leverde veel verzet op van liefhebbers van de open polder. Toen na de verkiezingen een ander college aan de macht kwam werd de afspraak ongedaan gemaakt.

Volgens Scholten is dat niet de juiste gang van zaken. "Een raadsbesluit naast je neerleggen, zonder een nieuw raadsbesluit te hebben, dat is niet de gang van zaken zoals we dat in onze democratie met elkaar afgesproken hebben."

DOSSIER

Afgesproken is nu dat de wethouder eerst met meer informatie komt om te onderbouwen dat de boer echt niet mag verhuizen naar de polder. Daarna wordt er weer gestemd. De stukken komen binnenkort in de agendacommissie.

Voor boer Van Dorresteijn betekent het nog langer wachten tot hij duidelijkheid heeft over het verloop van het proces. Scholten: "De wethouder kon gisteravond nog geen termijn aan het vervolg verbinden. Maar we beseffen allemaal ook dat het voor de betrokken agrariër van belang is dat er snel voortgang plaatsvindt. Het zou goed zijn als dit dossier gesloten kan worden."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht