IJsselsteinse wethouder Van der Lugt onder vuur

Wethouder Van der Lugt
Wethouder Van der Lugt © Gemeente IJsselstein / Google Streetview
IJSSELSTEIN - De positie van de IJsselsteinse wethouder Anastasia van der Lugt (VVD) staat zwaar onder druk. Tijdens een commissievergadering gisteravond uitten verschillende insprekers en politieke partijen zware kritiek op de wethouder. De PvdA overweegt een motie van wantrouwen in te dienen. GroenLinks eist dat Van der Lugt haar werkzaamheden tijdelijk neerlegt.
Aanleiding is het lopende onderzoek naar een kinderdagverblijf waar Van der Lugt directeur van was. Het bedrijf is inmiddels gesloten en werknemers kwamen op straat te staan. Personeelsleden en ouders van kinderen die naar kinderopvang Kaatjes Kameraadjes gingen, beschuldigen Van der Lugt van wanbeleid. Ook zou ze niet op de juiste manier afstand hebben gedaan van haar bedrijf toen ze wethouder werd.

ANASTASIA VAN DER LUGT

De onrust rond wethouder Anastasia van der Lugt begon vorige maand toen verontruste ouders hun verhaal deden in het Algemeen Dagblad.
Ouders en leidster van kinderopvang Kaatjes Kameraadjes zijn boos over de sluiting van het kinderdagverblijf. Anastasia van der Lugt moest bij haar aantreden als wethouder haar zakelijke activiteiten staken, maar dat gebeurde volgens betrokken werknemers en ouders onbehoorlijk. Er is gedoe met arbeidscontracten en er werd volgens ouders en werknemers onverantwoordelijk met kinderen omgegaan.
Inspreker Nathalie Kriek: "Wij willen aan de orde stellen dat de manier waarop de bedrijven op afstand zijn gezet onbehoorlijk is. Er loopt een kunstenaar van 67 jaar oud rond die interim directeur is, zonder enige management skills of kennis van de kinderopvang."
Ook een vader van een leidster spreekt in, want met werknemers van het kinderdagverblijf is niet serieus omgegaan stelt hij: "Een andere ex-wethouder van het CDA wordt ingeschakeld. Hij komt met een duistere mededeling. De BV waaruit jij je loon ontvangt is leeg, je moet een nieuw contract tekenen anders ontvang je geen loon. In paniek komt ze thuis en tekent. Dan krijgt mijn dochter in september een ontslagbrief waarin staat dat ze korter dan twee jaar in dienst is en geen recht heeft op een transitievergoeding." Zijn dochter was in werkelijkheid meer dan 10 jaar in dienst.

INTIMIDATIE

Nathalie Kriek kreeg vorige week een brief van de advocaat van Van der Lugt waarin haar is verzocht om niets meer te zeggen omdat ze anders een boete van 25.000 euro krijgt. Ze heeft dit ervaren als intimidatie zegt ze. "Er is een vermoeden van belangenverstrengeling, dat is heel ernstig. Maar de poging tot intimidatie is nog veel erger", reageert Menso Bosma van GroenLinks.
GroenLinks en de PvdA willen dat de wethouder zich tijdelijk en uit eigen beweging terugtrekt. Commissielid Van der Worp (PvdA): "De indruk die wordt gewekt en het betoog van de insprekers doen geen goed aan de positie van de wethouder." GroenLinks is zelf nagegaan of wethouder Van der Lugt nog belangen heeft bij het kinderdagverblijf en ziet haar naam nog terugkeren bij de Kamer van Koophandel.

ONDERZOEK

Vorige week is een onderzoek ingesteld naar de manier waarop wethouder Van der Lugt afstand heeft gedaan van haar bedrijfsmatige activiteiten. Het onderzoek is klaar en ligt bij burgemeester Van Domburg op het bureau. Hij beraadt zich op de vervolgstappen die genomen moeten worden. Daar sluiten LDIJ, VVD, D66 en de ChristenUnie zich bij aan. De partijen beraden zich op een reactie.
Wethouder Anastasia van der Lugt was zelf niet bij de commissievergadering aanwezig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.