Kleine tegenslagen Uithoflijn leggen opnieuw lichte druk op planning

© RTV Utrecht
UTRECHT - Opnieuw staat de planning van de Uithoflijn licht onder druk. Hoewel het nog steeds mogelijk is dat de tram in december 2019 volledig zelfstandig rijdt, schuift deze deadline waarschijnlijk wel twee weken naar achteren op.
Dat blijkt uit de derde kwartaalrapportage van het project. De mogelijke vertraging heeft te maken met twee risico's. Het eerste risico is dat de werkzaamheden op het deel tussen Vaartsche Rijn en P+R De Uithof vertragen. Het tweede risico is dat problemen met het veiligheidssysteem op de Koningsweg niet tijdig opgelost kunnen worden.

TESTFASE

In februari 2019 hoopt de gemeente met het zogeheten Proefbedrijf te kunnen starten, de allerlaatste fase in de testperiode. Of dat lukt, is nu nog niet duidelijk.
"Het is een hele set van startvoorwaarden die bepalen of de start van het Proefbedrijf in februari mogelijk is", schrijft het college aan de gemeenteraad. Rond de jaarwisseling informeert het college de raad hier verder over.

PROBLEMEN VERTREKHALTE

Ook het zogenaamde project 'Het Platform' heeft vertraging opgelopen. Dit gebied, dat zich bij het Moreelsepark bevindt, moet de plek worden waar de Uithoflijn vandaan vertrekt. Hoewel de realisatie vertraging oploopt, heeft dit geen invloed op de ingebruikname van het Busstation Utrecht Centraal Centrumzijde of de Uithoflijn.

GELUIDSOVERLAST

Bij de testritten van de Uithoflijn gaven omwonenden aan geluidsoverlast te ontvangen. De gemeente laat weten "er alles aan te doen om de geluidsoverlast tot een minimum te beperken", door onder meer het smeren en slijpen van de rails te onderzoeken.
De kans dat de tram helemaal rijdt in december 2019 schatten de bestuurders nog altijd in op 85 procent.

EXTRA KOSTEN EN PROBLEMEN

Het Uithoflijn-project gaat gepaard met veel problemen. Begin dit jaar werd duidelijk dat de tram anderhalf jaar later kan gaan rijden dan de planning was en dat er ruim 80 miljoen euro extra nodig was voor de bouw. Het totale Uithoflijn-project gaat nu bijna een half miljard kosten.
RTV Utrecht houdt alle ontwikkelingen over de Uithoflijn bij in een tijdlijn. Hoe het precies zat, lees je hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.